Pensioenhervorming van de Arizonaregering doorgelicht

07 Juni 2025

Pensioenhervorming van de Arizonaregering doorgelicht

De vakbonden blijven zich verzetten tegen de pensioenplannen van de regering. Spoorstakingen treffen enkel de gewone man. Is er nog draagvlak voor deze acties? Waarover gaat de pensioenhervorming? Hebben de vakbonden gelijk of is dit, zoals de regering beweert, de enige manier om het systeem overeind te houden?

Iedereen moet werken tot 67 jaar.’

De pensioenmalus zet de mensen het mes op de keel. Wie vroeger stopt verliest 5 procent  pensioen per jaar, op 62 stoppen met werken betekent een kwart minder pensioen. Tegelijk wordt het beloofde debat over uitzonderingen voor zware beroepen afgevoerd. Het brugpensioen verdwijnt volledig en de voorwaarde voor een landingsbaan worden strenger en minder vergoed. Mensen met een zwaar beroep (zoals in de bouw, in de zorg…) hebben meestal ook een laag pensioen. Vroeger stoppen wordt voor hen financieel onhaalbaar. Ook bij de ambtenaren verdwijnt de gunstige uitstapregeling op 55 jaar voor militairen, politie, brandweer en het rijdend personeel van de NMBS.

De nieuwe maatregelen zullen nog meer oudere werknemers in de richting van de ziekteverzekering drijven.

In België krijgen werknemers in de privésector 60 procent van hun gemiddeld loon na 45 jaar werken. Ook de lagere lonen uit het begin van de carrière worden meegerekend. In de meeste buurlanden wordt het pensioen berekend op de laatste lonen.De regering wil nu ook voor ambtenaren het pensioen berekenen op de volledige loopbaan van 45 jaar, wat voor hen tot een aanzienlijk lager pensioen zal leiden.

De vraag is dus niet of het pensioen van de ambtenaren te hoog is, de vraag is waarom het gemiddeld pensioen in ons land zo laag is ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De afbouw van het brugpensioen begon al in 2011. Ruim 108.000 werknemers verloren de toegang tot brugpensioen. Het gevolg wordt pijnlijk duidelijk in deze statistiek.

 

 

 

 

 

 

 

Zijn de pensioenen  van de ambtenaren te hoog?De Belgische pensioenen liggen gemiddeld 415 euro lager dan in de omliggende landen.

Wie zorgt, wordt gestraft.

Het tekort in de professionele zorg wordt afgewenteld op de omgeving maar met het huidige pensioenplan wordt wie zorgt, gestraft. Je zal pas recht hebben op een minimumpensioen (1.808 euro per maand) na 35 jaar effectieve tewerkstelling. 2 op 3 pensioengerechtiden verliezen hierdoor dit recht, 7 op 10 daarvan zijn vrouwen. Zij hebben meer onderbrekingen in hun loopbaan en werken vaker deeltijds om de zorg voor kinderen of ouders op zich te nemen. Bovenop verdwijnt het echtscheidingspensioen en wordt het overlevingspensioen bij overlijden van de huwelijkspartner vervangen door een overgangsuitkering van maximaal 2 jaar. Een ouder die (vaak noodgewongen) kiest voor de opvang van een kind met een beperking bijvoorbeeld, verliest na een echtscheiding of overlijden van de partner elk financiële vangnet.

Worden de pensioenen onbetaalbaar?De sociale zekerheid wordt gefinancierd door bijdragen op de lonen. Dat systeem wordt onderuit gehaald omdat steeds meer loon wordt uitgekeerd in natura (bedrijfswagens, maaltijdcheques…). ‘Als de werkgeversbijdagen verminderen dan zullen werkgevers meer investeren en extra jobs creëeren’, zo luidt de redenering. De realiteit is dat de winsten groter worden en dat de aandeelhouders steeds vaker eisen dat die winst aan hen wordt uitgekeerd.

Dit brute besparingsplan maakt de pensioenen niet betaalbaar. Het is een aanslag op het welzijn van oudere werknemers. De pensioenen betaalbaar houden kan alleen als ook inkomsten uit kapitaal en ondernemingswinsten  eraan bijdragen.

 

Mieke Vogels