Stilte is goud waard
07 Juni 2025

Wist je dat 70% van de Brusselaars last hebben van storend lawaai? Dat kan, naast gehoorschade, leiden tot stress, hoge bloeddruk, hartziekten en slaapstoornissen.
Verkeersgeluid
Het verkeer is de voornaamste oorzaak van geluidsoverlast. Niet het minst in de buurt van een luchthaven. Volgens het rapport ‘Geluidscontouren rond Brussels Airport’ is er ‘s nachts voor 175.000 omwonenden tot 55 decibel (dB) geluidshinder. Voor 5500 omwonenden loopt het nachtlawaai op tot 62 dB.
Wonen langs een spoorweg is ook niet zo leuk. Vanaf december zouden op de lijn tussen Duitsland en Antwerpen ’s nachts alleen nog geluidsarmere goederentreinen mogen rijden (45 dB i.p.v. 55 dB).
Autostrades, ringwegen en vele gewestwegen zorgen voor een permanent storend geluidsniveau van +/-70 dB.
Geluidschermen reduceren ongeveer 10 dB, maar boven de hoogte van het scherm helpen de meeste types niet. In ons land is er veel lintbebouwing langs invalswegen. Ook nu nog zie ik dicht bij verkeersaders nieuwe woonprojecten. Bij die woonunits kan men wel het geluid buiten houden dankzij balansventilatie en isolatie, maar hun terrassen zijn er niet van gespaard. In oudere woningen kunnen kierdichting en geluiddempende decentrale ventilatie-units wat helpen. De beste maatregel om de hinder te verlichten zijn snelheidsbeperkingen tot 50 of 30km/u.
Verder zijn er ook ‘geluidsovertreders’ in het verkeer. Maar er is ook ‘knalpotterreur’. Men wil dat aanpakken met geluidsdetectoren en nummerplaaterkenning, maar daarvoor is nog geen wettelijk kader.
Burengeluid
Hoe dichter we bij elkaar wonen, des te belangrijker het is om onnodig lawaai te vermijden. Met luide muziek je grasmachine of bladblazer overstemmen? Luid praten op je terras?
Kan dat? Zeker bij appartementen en rijwoningen stoort dat de buren. Je weet trouwens nooit wat de behoeften zijn van de buren. Wil je buur misschien overdag slapen na een nachtdienst? Heeft je buur ook bezoek en overstemt jouw geluid hun gesprek? Je buur wil studeren en kan zich niet concentreren. Een andere buur wou een siësta houden in de tuin.
Op een bouwwerf is muziek vanuit werfradio vlug ‘evident’. Ik zag ooit een oosterling mediteren op zijn terras naast een werf. Dat wil je niet verstoren, toch?
Los van het aantal meetbare decibels is er een subjectieve beleving van lawaai. Zo wordt te weinig beseft dat bij geluidsgevoelige mensen met hyperacusis of misofonie geluid vlugger te luid of storend is.
Tussen 22u en 7u mag er geen rumoer gemaakt worden die de nachtrust van buren verhindert. Overlast kan men door de politie ter plaatse laten vaststellen, maar die kunnen niet altijd tijdig uitrukken.
Bij appartementen in oude herenhuizen zal men ook vlug geluidshinder hebben van anderen in hetzelfde huis, zeker als de tussenvloeren in hout zijn. Daar dient zowel contactgeluid door schoeisel als luide muziek vermeden.
Er zijn technische oplossingen, maar als huurder sta je zwak: Het is aan de eigenaar om te investeren voor het comfort, waar je als huurder recht op hebt.
Geluid van evenementen
Volgens audioloog Bart Vinck is een lawaaibad van bv 95 dB slechts gedurende een kwartier te verdragen. Liever oordoppen uitdelen dan het geluid stiller zetten? Tot 20 km ver hebben de bastonen van Tomorrowland in 2024 mensen ongevraagd wakker gehouden!
Zelf omgevingsgeluid meten...
Daarvoor kan je de app ‘De Oorzaak’ (van de UAntwerpen) downloaden. Vanaf juni zal de UA ook de resultaten van hun bevraging over storend omgevingsgeluid bij burgers bekend maken.
Een positief ‘geluid’? Vanaf september zouden er meer stiltecoupés komen in IC-treinen.
Etienne Hoeckx