Kasteel Nieuwenhoven: “Poort naar inspiratie”

25 Juli 2017

Kasteel Nieuwenhoven: “Poort naar inspiratie”

Kasteel Nieuwenhoven zorgt alvast voor een frisse wind in de regio van Sint-Truiden.

GroenPlus overhandigde op 13 juli 2017 een GROENE PLUIM aan Jeanne Hoogenboom voor het geheel van de projecten die gerealiseerd worden in het kasteeldomein Nieuwenhoven in Sint-Truiden. Jeanne werkt aan de restauratie en herbestemming van dit erfgoed vanuit een heel eigen visie. Het domein dat voor een deel terug openbaar toegankelijk is, wordt een activiteitencentrum waar mensen kunnen wonen, werken en ontspannen. 

Een aantal vleugels zijn herbestemd tot woningen: de eigenaars hiervan dragen door de aankoop bij aan het behoud van dit historisch erfgoed. Er wordt gekozen voor duurzame en ecologische materialen en een natuurlijke waterzuivering. Belangrijk voor de beleving van bewoners en bezoekers is niet alleen het bewaren van deze historische gebouwen, maar vooral ook het behoud van de rust, de stilte en de natuurlijke omgeving met bossen, vijvers en grasland. Jeanne: "Vaak wordt er vergeten dat mensen ook natuur zijn. Deze plek straalt van zichzelf natuurlijke rust uit en is van oorsprong een plek voor bezinning geweest. Ik wil zelf graag mijn eigen natuurlijkheid leven, in en met mijn omgeving. Daarom stop ik er al mijn energie in. Graag deel ik dit op diverse manieren met anderen." De projecten die hier gerealiseerd worden, passen dan ook allemaal in dit kader:

Natuurontwikkeling met aanplanting van bos, aanleg van amfibieënpoelen, herstel van de vijvers in samenwerking met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en Bosgroep Zuid.

Het permacultuurproject 'Samenland': in een 'voedselbos' worden hier groenten en fruit geteeld op een volkomen biologische en natuurlijke wijze waarbij de bodem permanent begroeid is. De productie wordt rechtstreeks aan de klanten geleverd in de vorm van een wekelijks af te halen pakket. De afnemers betalen de pakketten vooraf waardoor de producent de middelen heeft om zaad en plantgoed aan te kopen. Deze werkwijze is bekend onder de naam 'Community Supported Agriculture' (CSA), landbouw gedragen door de gemeenschap.

Nieuwe woonvormen zoals cohousing worden ontwikkeld. Daarbij is een deel van de infrastructuur gemeenschappelijk. Je kan samen koken en samen eten, tuinieren, enz. Verder zijn er ook appartementen en slaapgelegenheid voor gasten. Er is plek voor vergaderingen en trainingen incl. catering, voor mensen en bedrijven die tussendoor van de rust willen genieten. Binnenkort zullen er ook voor bedrijven trainingen worden georganiseerd met het doel inzicht te verkrijgen hoe je het natuurlijk proces, volgens de principes van permacultuur, kunt integreren in een bedrijf. 'Samenland' zal daarbij dienen als praktisch voorbeeld.

De vzw 'De bruisende stilte' organiseert er diverse vormingen zowel op historisch, natuur en creatief vlak. Ook persoonlijkheidsvorming, permacultuur en biologische teelt van fruit en groenten komen aan bod. Op het terras van het bijbehorende cafetaria dat kiest voor bio- en streekproducten, kun je genieten van rust, stilte en natuur.

Bezoekers kunnen op verschillende manieren in contact komen met het domein. Er is de wekelijkse rondleiding iedere zondag om 11u. met een rondleiding met gids doorheen het domein met uitleg over de geschiedenis van dit 1000 jaar oude domein. Wie naast het historische ook kennis wil maken met andere aspecten zoals de natuur en de permacultuurtuin, kan kiezen voor het Voelsprietenpad. Dat is ook voor jongere bezoekers een echte ontdekkingsreis.

Kasteel Nieuwenhoven zorgt alvast voor een frisse wind in de regio van Sint-Truiden. Een woning kopen in dit kasteel is een droom die enkel is weggelegd voor wie het extra budget heeft en wil besteden aan wonen in deze uitzonderlijk context en aan het behoud van dit erfgoed. Maar de prachtige natuur, de stilte, de producten van de permacultuurtuin, het cafetaria en terras, en alle andere activiteiten staan open voor iedereen. Hoewel de vormingen over bijvoorbeeld permacultuur vooral op de belangstelling van een breed publiek van verder af kunnen rekenen, o.a. uit Nederland, is er ook een toenemend aantal Truienaren dat het domein ontdekt. Zij waarderen wat Jeanne en al haar medewerkers hier laten ontkiemen.

De Groene Pluim van GroenPlus is een aanmoediging om dit alles verder te laten groeien en bloeien.

Meer informatie kun je vinden op: www.kasteelnieuwenhoven.be
En over permacultuur https://nl.wikipedia.org/wiki/Permacultuur

Lode Vanhoutte