Coronanieuwsbrief 6

13 Mei 2020

Coronanieuwsbrief 6

Coronabrief 6

Beste vrienden van GroenPlus,

We zijn fier dat we jullie onze zesde coronanieuwsbrief kunnen bezorgen.

Hopelijk gaat het nog steeds goed, blijven jullie gespaard van deze toch wel vreemde ziekte en wegen al die coronamaatregelen niet te zwaar.

In deze nieuwsbrief gaan we in op de reacties die we ontvingen over de eerste voorstellen om de coronamaatregelen te versoepelen.

Velen onder jullie hebben een wrang gevoel bij het feit dat de Nationale Veiligheidsraad vooral aandacht heeft voor maatregelen om de economie weer aan de praat te krijgen.
De samenleving weer laten draaien door de solidariteit tussen de generaties te herstellen, mensen terug te verbinden met vrienden en familie komt duidelijk op de tweede plaats.
En neen, we moeten niet kiezen tussen economie en sociale contacten, we moeten kiezen voor mensen en die hebben beiden nodig.

Daarna staan we even stil bij wat deze gezondheidscrisis doet met onze samenleving, met de positie van ouderen, van kinderen.
Zullen we in de toekomst moeten wennen aan virussen en alle maatregelen die er bij horen?

Als we de media volgen dan is het duidelijk: alles is corona-nieuws, ander nieuws is er niet meer.
Maar niets is minder waar, de wereld draait door.

We kregen een vraag van de antiracisme-organisatie Hand in Hand om hun campagne rond dekoloniseringshelden of –heldinnen te steunen.

Ook Mei Plastiekvrij blijft gelukkig overeind.

En Natuurpunt vraagt om je tuin te registreren. Reeds 27.000 Vlamingen en Brusselaars registreerden hun tuin en kregen tips om de biodiversiteit in hun tuin te verbeteren. Mijn daktuin is al vast geregistreerd.
Doe je ook mee?
Op die manier kunnen we ons eigen kleine steentje bijdragen om de biodiversiteit in Vlaanderen te versterken.

 

NIEUW! Biodiversiteitsquiz

In aanloop naar ons congres Biodiversiteit van 13,14 en 15 november 2020 stellen we voortaan in elke nieuwsbrief drie vragen over biodiversiteit.
Zo leer je hopelijk wat bij over de wonderlijke wereld, waarin wij als mens maar een klein radertje zijn in het ingenieuze samenspel tussen natuurelementen en klimaatomstandigheden.
Wie juist antwoordt maakt kans op een boekenbon, altijd fijn in deze ‘Blijf in uw kot’-tijden.

Veel lees- en quizgenot !

Reacties op onze brief zijn, zoals altijd, meer dan welkom.


z_Mieke_Vogels_avatar.jpg Mieke Vogels
voorzitter GroenPlus
[email protected]

 


Coronamaatregelen versoepelen

Vorige week woensdag waren alle ogen gericht op de Nationale Veiligheidsraad. Die kwam bijeen om de coronamaatregelen verder te versoepelen.

Bij de eerste versoepeling ging er vooral aandacht naar de economie.
In een vorige nieuwsbrief schreven we dan ook: Vanaf 11 mei mogen we weer terug gaan shoppen, maar nog niet wanneer we onze vrienden en onze (klein)kinderen mogen zien. Daarover geeft de Nationale Veiligheidsraad geen enkel perspectief. Misschien moeten we dan maar afspreken bij de kinderafdeling van de C&A.

De scholen openen stap voor stap vanaf 18 mei, tenminste als die school kan beantwoorden aan bijna onrealistische veiligheidsmaatregelen. De scholen blijven ook verantwoordelijk voor de opvang van de groter wordende groep kinderen. De voorbije week werd duidelijk dat dit niet op een veilige manier kan.
Daags voor de Veiligheidsraad stuurden we namens GroenPlus dit persbericht:

Grootouders zijn deel van de oplossing en niet van het probleem!

Grootouders zijn deel van de oplossing en niet van het probleem!

65-plussers roepen de Veiligheidsraad op om de maatregelen ten aanzien van ouderen te herbekijken. Grootouders willen hun verantwoordelijkheid opnemen bij de veilige opstart van de scholen.

Toen de Veiligheidsraad op 24 april besliste om eerst de bedrijven, dan de winkels en pas daarna de scholen weer stapsgewijs te openen werd de druk verschoven naar het onderwijs en naar de ouders van jonge kinderen. De school opent stap voor stap op 18 mei, tenminste als ze kan beantwoorden aan de veiligheidsmaatregelen en blijft ondertussen verantwoordelijk voor de opvang van kinderen, van wie de ouders moeten werken.

Mijn dochters en hun echtgenoten moeten op 11 mei terug voltijds aan de slag, maar van de vijf kleinkinderen mag er in de opstartfase één kind naar school. Wat met de vier andere kinderen? Naar de opvang in de school, hoe gaat de school de veiligheid in die opvang garanderen?

Vandaag trokken de scholen aan de alarmbel. Het is onmogelijk om het toenemend aantal kinderen, dat werd ingeschreven voor de opvang vanaf volgende maandag, op een veilige manier op te vangen.

Er worden nu oproepen gelanceerd naar bedrijven en lokale overheden om mee de kinderopvang te verzekeren.

Wij willen als grootouders als vanouds ons steentje bijdragen om onze kleinkinderen op te vangen en zo de druk op onze kinderen en op de scholen te verminderen.

We roepen de Veiligheidsraad op om de positie van de 65-plussers in deze crisis te herbekijken.

Er zijn immers heel wat nieuwe gegevens.
Zo blijkt dat de kleine snotneuzen toch niet zo gevaarlijk zijn dan gedacht en alvast niet de grote verspreiders zijn van het virus.

Uit de cijfers blijkt nog steeds dat de mensen, die vandaag overlijden aan Corona, vooral mensen zijn die achterliggende gezondheidsproblemen hebben. Die achterliggende gezondheidsproblemen nemen toe met het ouder worden, maar zijn niet gebonden aan een leeftijdsgrens. Iemand met hartproblemen van 55 heeft evenveel extra risico als iemand van 65 met diezelfde ziekte. De eerste moet echter buitenshuis om de economie draaiende te houden, de tweede blijft nog enkele maanden in quarantaine. Waar zit de logica?
Je kan de economie niet draaiende houden zonder ook de samenleving draaiende te houden. Grootouders zijn deel van de oplossing en geen deel van het probleem.

corona6_1.png

Tijdens de Veiligheidsraad van 6 mei was er wel aandacht voor het welzijn van de mensen. Vanaf zondag 11 mei (moederdag) mag iedereen maximaal 4 mensen thuis ontvangen. Het moeten altijd dezelfde mensen zijn. Bovendien als je dochter kiest om bij jou op bezoek te komen, mag je schoonzoon niet meer bij zijn ouders op bezoek. Kwestie van hoogstens twee bubbels te mengen, die van jou en die van het gezin van je dochter.

Goed dat de Veiligheidsraad eindelijk rekening houdt met de mens als sociaal verbonden wezen.
Maar wat moet je met dergelijke regel?

Gilberte Versonnen:
Ik heb het persoonlijk moeilijk met de nieuwe richtlijnen. 4 personen op bezoek. 
Wat doe je dan als je 3 kinderen en 3 schoonkinderen hebt en 7 kleinkinderen?
Ik heb dan besloten om geen bezoek te ontvangen. Je mag toch niemand knuffelen, je moet op 1,5 meter afstand blijven.
Dat is een doos bollen voorzetten, maar je mag er niet aankomen. Leg dat maar uit aan de kleintjes.
Het zal dus hier voorlopig bij video, Whatsapp en filmpjes blijven.

Ik ken alvast vele grootouders die moederdag dan maar online vieren. Onmogelijke keuzes zijn geen keuzes, zo verwoordt mijn broer het.

Mia Goelen deelt deze mening niet:
Coronacrisis - Waar blijft de echte politieke moed - een kleine stap - versoepeling een gok.
Deze crisis is niet voorbij. "WEET - het gaat wel over de algemene gezondheid voor onze hele bevolking - steeds knipperlichten - neem het voorbeeld van onze rusthuizen, vele overlijdens.
Zolang we geen vaccin hebben voelen de mensen zich niet beschermd.
NU gaat het om noodzakelijke regels die mensen begrijpen.
Maar plotseling omdat het moederdag is 4 mensen mogen zien?
Grootouders nemen verantwoording trouwens. Deze zijn in eerste instantie die ZE geleerd hebben NU om aan verplichte zelfzorg te doen.
Onze kinderen & kleinkinderen begrijpen dit wel.
Als wij als grootouders dit vertellen - uitleg geven aan onze eigen kinderen -en de kleinkinderen. Nu voor jong en oud levenslessen.

Patrick Jannsens stuurt nog steeds elke dag zijn eigen persoonlijke reflectie in deze coronatijd:
Eerst iets persoonlijk.
Vanaf zondag mag je 4 vrienden ontvangen, heb ik dus niks aan.
Geen levende familie meer.
Vrienden, mijn beste vrienden leven in het buitenland, dus.
Vrienden in België, die geven begrijpelijk voorkeur aan familie.
Dus blijven we eenzaam.

Etienne Hoeckx bekijkt het met een knipoog:
Sta me deze kwinkslag toe: 
Merk op dat de maatregelen volgens een bepaalde logica verlopen, namelijk:
Ze nemen telkens het kwadraat van: 0, 1, 2. Dus bij de volgende stap met 3 in het kwadraat kan Gilberte eindelijk haar familie uitnodigen en als we bij 4 in het kwadraat ons groepje favoriseren t.o.v. familie, dan kunnen we vergaderen, zelfs elke dag. Alleen nog afspreken bij wie.
En zolang het virus deze logica niet doorheeft,en wij het werkwoord ‘besmetten’ niet gaan vervoegen in de t.w.t., zijn we veilig.
Heb dus nog even geduld! 

Vorige week zei Marc Van Ranst nog in Terzake: de mensen moeten een begrijpbare uitleg krijgen over het waarom van de genomen maatregelen, anders zullen ze zich niet aan de regels houden.
Wel, hier is de Nationale Veiligheidsraad alvast niet in geslaagd.

Ik begrijp het alvast niet.
Ik mag sinds vorige week met 2 verschillende vrienden wandelen.
Vanaf morgen terug volop naar de winkel, tennissen in mijn club met weer iemand anders of golf spelen met nog iemand anders. Mijn poetshulp mag ook opnieuw komen poetsen.

Maar als het om mijn familie of vrienden gaat moet ik me beperken tot 4 mensen uit één bubbel, die ik liefst in de tuin ontvang om niet meer dan twee verschillende bubbels te vermengen. Maar wat dan met de bubbel van mijn wandelbuddy of wat met de poetshulp die ik gewoonlijk niet in de tuin ontvang en die wekelijks in 8 bubbels verblijft om te poetsen?

Beste Marc Van Ranst, voor mij zit er geen enkele logica in al deze maatregelen. Het bubbelprincipe wordt blijkbaar enkel toegepast als het gaat om relaties met familie of vrienden. Het wordt tussen haakjes geplaatst als het gaat om de economische maatregelen.

En deze foto spreekt voor zich!

corona6_2.png

Alleenstaande mama in armoede twijfelt nog of ze maandag eerst wil golfen of tennissen


Wat doet deze hele coronacrisis met onze samenleving?

Virologen blijven duidelijk vertrekken van het generatiedenken.
Minister-president Jan Jambon opperde na de Veiligheidsraad even dat de regel van 4 betekent dat grootouders ook opnieuw kleinkinderen kunnen opvangen.
Virologe Erica Vlieghe haastte zich om Jambon terug te fluiten. Enkel 'kort bezoek' is aan de orde. 'Dat is echt wel iets helemaal anders dan een hele dag op een kleinkind passen'. De experte wijst op de afstandsregels die overeind moeten blijven. Vlieghe voegt er ook aan toe dat men 'vasthoudt aan de waarschuwing dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat mensen met een duidelijk risicoprofiel of 65-plussers heel veel contacten of heel nauwe contacten hebben met jonge kinderen'.
Waarmee ze nog maar eens alle 65-ers op één hoop keert als risicogroep.

Wilfried De Rijck schrijft:
Hebben de virologen geen kleinkinderen? Vandaag lees ik in de kranten: Bezoeken mag, knuffelen en bijhouden niet. Jammer. Houden we het nog vol?
Hopelijk wel.

Ook in Nederland loert het gevaar van discriminatie van 65+ers.
Zo stelde D66 voor om de horeca weer te openen voor jongeren, maar om 65+ers te verbieden!

We zullen moeten blijven vechten voor onze rechten, maar ook voor die van onze kleinkinderen.

Groen-schepen voor onderwijs in Gent, Elke Decruyenaere roept op om kinderen weer kind te laten zijn.
Ook ten aanzien van kinderen is elke logica zoek. Dat je kinderen in de klas de 1,5 meter afstandsregel kunt laten spelen dat is nog te organiseren, maar hoe doe je dat op de speelplaats? Je kan deze vraag niet stellen aan kinderen onder de 12 jaar, dat is niet leefbaar. 'Pas op, hou afstand, je bent te dicht.' Zoiets kan je niet de hele tijd roepen.

corona6_3.png
Elke wijst op een discrepantie in de draaiboeken. 'In het draaiboek van Kind & Gezin voor de Kinderopvang, ook voor kinderen onder 12 jaar, staat dat je niet moet verwachten van kinderen dat ze de regels van social distancing respecteren op de speelplaats. We spreken hier over dezelfde kinderen van 12 jaar. Op school mag het niet, in de kinderopvang wel. ''Hou toch ook gewoon rekening met de leefwereld van kinderen, met de stem van het kind.”

In een verhelderend interview, dat Knack had met prof. De Munck, hoogleraar geschiedenis aan de UA Antwerpen, worden een aantal fundamentele vragen gesteld:
Als gevolg van deze crisis zal er wellicht veel meer geld gaan naar de virologie. Prima, maar dat zal dan resulteren in de uitbouw van detectie- en monitoringsystemen, en dus ook in een hogere frequentie waarmee bedreigende virussen aangekondigd worden. Willen we leven in een samenleving, waarin om de haverklap alarmen afgaan? En zullen we in zo'n samenleving nog de vrijheid hebben om ons te onttrekken aan de maatregelen die dat meebrengt?

Stel dat ik het belangrijk vind dat mijn kinderen een stevige resistentie opbouwen en dat ik dus verkies om ze wél met nieuwe virussen in contact te laten komen. Krijgen ze daar nog de kans toe, als bij elk virusalarm de scholen sluiten, mondmaskers worden verplicht en de winkels worden ontsmet? Ik zou er vrede mee hebben, als ik niet gewaarschuwd zou worden telkens als er ergens een uitbraak dreigt. Maar de kans is reëel dat we naar een wereld gaan waarin die onbekommerdheid geen optie meer zal zijn. Ik zou daar op z'n minst een open debat over willen.

In vorige nieuwsbrieven legden we reeds de link tussen pandemieën en de manier waarop de mens onze planeet ‘bezet’ en leeg rooft. De gevolgen van de opwarming van het klimaat en het verlies aan biodiversiteit zullen oneindig veel groter zijn dan de gevolgen van corona, maar toch vragen de beleidsmakers de klimaatwetenschappers niet om hen te adviseren in een Nationale Veiligheidsraad.

Professor De Munck zegt hierover:
Mij lijkt het dat heel de wereld aan het experimenteren is, en dat Zweden de maatregelen beperkt tot wat evidence-based is. Voor veel maatregelen bestaat geen bewijs of ze effectief zijn. Denk aan de schoolsluitingen of mondmaskers. Daar bestaan net zo veel meningen over als er virologen zijn. En ze zijn vaak gebaseerd op modellen die niet getest zijn of zelfs niet door collega's in een peerreview getoetst werden.

Klimaatwetenschappers hebben er lang over gedaan om tot een consensus te komen. Decennialang zijn ze uitgedaagd als het ging over de wetenschappelijkheid van hun modellen - en terecht. Maar blijkbaar is dat niet nodig als het gaat over virussen, terwijl de klimaatproblematiek objectief gezien veel bedreigender is. Ik kan dat verschil alleen maar verklaren vanuit subjectieve gevoelens. De hele crisis illustreert onze overdreven hang naar controle over ziekte en gezondheid. De wetenschap haakt daarop in met modellen die ons voorspiegelen dat een virus kan worden gecontroleerd en gestuurd, waardoor de wereld er weer wat voorspelbaarder gaat uitzien. Maar de werkelijkheid is veel complexer.

 


De wereld draait door

De media beperken het nieuws tot al wat met corona te maken heeft. Gelukkig blijven middenveldorganisaties actief!
Hand in Hand, de organisatie die vecht tegen racisme, vraagt steun aan de leden van GroenPlus voor een online campagne Baanbre(e)k(st)ers voor dekolonisering. De campagne loopt tussen 4 mei – 30 juni 2020.

corona6_4.jpg

Waarover gaat het ?

De voorbije eeuwen koloniseerde het Westen zowat heel de wereld. Inwoners van de gekoloniseerde wereld werden afgeschilderd als minderwaardig. Dit beeld beïnvloedt nog steeds ons denken. Europeanen blijven zichzelf zien als het centrum van de wereld en dit superieur gevoel werkt racisme in de hand. In een nieuwe online campagne vraagt Hand in Hand aandacht voor mensen die in het verleden gestreden hebben voor dekolonisering en emancipatie en tegen racisme. De voorbije jaren voerde Hand in Hand campagne met Patrice Lumumba als symbool. Nu kan jij de belangrijkste bondgenoten van Lumumba kiezen door te stemmen voor je favoriete dekoloniseringsheld(in) https://baanbrekers.dekoloniseer.be.

Ook natuur- en milieuorganisaties blijven kloppen op het belang van klimaatbeleid als onderdeel van de oplossing. De enige remedie om morgen nieuwe pandemieën te voorkomen is onze relatie herzien met de natuur en het milieu.

Mei plastic-vrij blijft gelukkig overeind.

corona6_10.png
Eén van de grote boosdoeners van de plastiekvervuiling is het zwerfvuil, de achtergelaten lege plastieken flesjes.

Honderden gemeenten, organisaties en bedrijven uit Nederland en België vragen in de statiegeldalliantie om statiegeld op alle plasticflessen en drankblikjes in Nederland en België. Wallonië en Brussel zijn ondertussen overstag gegaan. Nu werd bekend dat er vanaf 1 juli 2021 ook statiegeld komt op alle plasticflessen in Nederland. In de zomer van 2018 koos de Vlaamse regering-Bourgeois voor een vaag ‘afvalplan’ als ‘alternatief’ voor statiegeld. De resultaten van dit afvalplan zijn nog niet bekend. Ondertussen is meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten lid van de Statiegeldalliantie en is 80 procent van de Vlamingen voorstander van statiegeld. Het wordt tijd dat Vlaanderen eindelijk durft in te gaan tegen de lobby van de drank- en verpakkingsindustrie (Fost-Plus).

Jef Schauwaers stuurt ons twee artikels uit Testaankoop:
"Het ideale dieet voor ons en de planeet" titelt een artikel van een bekende consumentenorganisatie. Met een groene appel in de achtergrond vind je cijfers die overtuigen om je voedselafdruk te verminderen. Onze voedselproductie is immers verantwoordelijk voor 26% van de broeikasgassen, 70% van het watergebruik en 78% van de eutrofiëring (overdreven bemesting zorgt er voor dat veel algen groeien in onze waterlopen waardoor de vissen sterven en het water vervuilt).
Wist je trouwens dat 94% van alle dieren op aarde, consumptiedieren zijn.
Een spaghetti bolognese voor 4 personen is goed voor 17,09 kg CO uitstoot. Vervang het vlees door kikkererwten of linzen en je vermindert de uitstoot tot 4,09 Kg CO. Testaankoop gaf ook een gids uit met als titel duurzaam is niet duurder, met recepten voor gezond eten voor weinig geld.
Meer info op www.testaankoop.be

Wij moeten anders gaan eten en tegelijk druk uitoefenen om de omslag te maken van industriële landbouw naar biolandbouw. Dit is goed voor de natuur, maar ook goed voor de boeren. Het inzetten op grootschalige landbouw, bestemd voor de export, brengt de landbouwer in moeilijke papieren.

corona6_5.png

De aardappeltelers trekken aan de alarmbel, ze zitten ondertussen met een onverkochte aardappelstock van 750.000 ton. Op de radio hoorden we: het gevolg van het sluiten van de horeca. In MO lezen we de echte reden voor deze overschotten. 
De Belgische handelsmissie naar China eind 2019 betekende de kick-off van een promotiecampagne ten behoeve van de Belgische aardappelverwerkers. China, het laatste frietvrije bolwerk, moet voor de bijl van de Belgische diepvriesfrieten. Sectorfederatie Belgapom ontving “3 miljoen euro Europese subsidies om de Belgische diepvriesaardappelen te promoten in het verre oosten. Ondertussen steeg het exportvolume van Belgische frieten naar China al van 3.304 ton in 2009 tot 38.836 ton in 2018.
Nu de grenzen door corona plots dicht zijn, ervaren de boeren hoe kwetsbaar ze zijn. Grootschalige investeringen kunnen niet worden afbetaald en boeren zien hun winstmarge kelderen. De toekomst van onze landbouw ligt niet in het verre oosten maar in de eigen regio. Het is hoog tijd voor een ander landbouwbeleid.
Vandaag gaat 58 miljard euro of 37,2% van de Europese middelen naar de uitvoering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Deze middelen worden gebruikt om de grootschalige landbouwindustrie te ondersteunen met als gevolg afname van biodiversiteit en water- en bodemkwaliteit. Jaarlijks gaat ongeveer 15 miljard euro van de jaarlijkse Europese landbouwsubsidie naar de aankoop van ‘gewasbeschermers’ of insecticides.
Het huidige beleid schaadt zowel de boer als de natuur. Landbouw en natuur moeten weer op een duurzame manier verbonden worden.

Het kan en moet echt anders.


Groen maakt het verschil!

Voor coronatijd gingen we onder leiding van onze Vlaamse volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege en met steun van het kabinet van de Gentse Groen-schepen Tine Heyse op zoek naar de natuur in de stad. Het verslag van deze boeiende wandeling vind je op www.groen-plus.be/biodiversiteit

corona6_5.jpg

Maar liefst 35% van de stad Gent is verhard. Die verharding slorpt warmte op en voorkomt dat water kan infiltreren in de bodem. Dat is problematisch. Zeker nu de klimaatverandering meer warme dagen, droogte en overstromingen voorspelt. Daarom besloot Gent om het beton in de stad een halt toe te roepen. De stad maakt dit voornemen nu ook hard door een onthardingsaannemer aan te stellen. Die zal per gebied in kaart brengen welke verharding onnodig is en dus weg kan, zodat de natuur weer meer plaats krijgt. Goe bezig!

 


Maak jij ook mee het verschil?

Universiteiten en natuurorganisaties doen steeds vaker beroep op burgers om gegevens te verzamelen, denk maar aan het vogeltelweekend. Met de serieus klinkende naam is er nu het citizen science project ‘Mijn Tuinlab’.
Natuurpunt wil in samenwerking met KU Leuven en Kenniscentrum tuin+ van de Erasmushogeschool nagaan hoe de Vlaamse en Brusselse tuinen er uit zien. Hoe is de biodiversiteit er? Wat groeit en bloeit er? Maar ook: wat is de verhouding tussen verharde oppervlakte en vegetatie? De lappendeken van tuinen beslaat meer dan 9% van de Vlaamse oppervlakte (natuurgebieden 3%, bossen 11%).

Door je tuin te registreren kan je je tuinscore berekenen. Die geeft aan hoe goed je tuin scoort op vlak van biodiversiteit, waterbuffering en CO2-opslag en andere natuurvoordelen. Je krijgt ook tips voor hoe je je score kan verhogen.

Op twee weken tijd registreerden al meer dan 27.000 burgers hun tuin op MijnTuinlab.be.

Registreer jij ook je tuin?

corona6_6.jpg


QUIZ je mee?

In aanloop naar ons congres Biodiversiteit van 13,14 en 15 november 2020 stellen we voortaan in elke nieuwsbrief drie vragen over biodiversiteit (met dank aan Jef Schauwaers en Kris Fierens).

Zo leer je hopelijk wat bij over de wonderlijke wereld, waarin wij als mens maar een klein radertje zijn in het ingenieuze samenspel tussen natuurelementen en klimaatomstandigheden.

Stuur je antwoorden in voor 20 mei via een reply op deze mail.
Onder de juiste antwoorden kiest een onschuldige hand de winnaar van de boekenbon.

Het antwoord op de vragen en de winnaar vind je in onze volgende nieuwsbrief.

 

VRAAG 1 : BIODIVERSITEIT , WAAR GAAT HET OVER?

corona6_6.png

Biodiversiteit is een groot begrip dat de laatste jaren veelvuldig wordt gebruikt als het over klimaat en natuur gaat. Waar gaat het eigenlijk over? Kies het juiste antwoord.  

  1. Biodiversiteit is een begrip dat gaat over de diversiteit van de dieren op aarde, zowel op als in de grond, in de lucht en in het water.
  2. Biodiversiteit is een begrip dat bij de groenen erg wordt gehanteerd voor het klimaat en dat waarschijnlijk meer belastingen tot gevolg heeft.
  3. Biodiversiteit of biologische diversiteit is een begrip voor de graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem zoals de aarde.

VRAAG 2 : ALLEMAAL BEESTJES

corona6_8.jpg

Vraag:
We geven hieronder drie stellingen over de invloed van klimaatsverandering op dieren. Slechts één ervan is correct. 

  1. Het bestand van de paling is bedreigd. Paling, om te paaien, trekt naar de Sargassozee in de Bermudadriehoek. Omdat het water te warm wordt zijn er minder aaltjes in onze rivieren. De paling is bedreigd.
  2. Onze broedvogels raken in het voorjaar steeds meer van de wijs, door het verschuiven van de seizoenen ten gevolge van de klimaatverandering. Op de momenten dat hun broedsel eten nodig heeft, vinden de vogels te weinig of geen voedsel.
  3. Muurhagedissen die in de Zwitserse wijngaarden vertoefden, trekken naar spoorwegbermen omdat, zelfs voor Zwitserse normen, de temperaturen in de wijngaarden te fel oplopen in de hete zomers.

 

VRAAG 3: 

In Vlaanderen groeit 10% van alle eikvarens op een plaats waar je het niet zou verwachten, weet jij waar?

corona6_9.png

Het antwoord op deze vraag vind je op de site www.groen-plus.be onder de rubriek biodiversiteit/documenten. Net voor de coronamaatregelen op 7 maart maakten we een wandeling, zoek in het verslag van deze wandeling het antwoord.

Succes!