Congresprogramma

Programma in vogelvlucht

Het congres wil een belevingsmoment zijn met naast het congres zelf (op zaterdag) heel wat toffe randactiviteiten (binnen en buiten), ontspanningsmomenten, informatie- en uitwisselingsmogelijkheden, met nadruk op ontmoeting rond het thema biodiversiteit.  We geven hier een voorsmaakje van het programma. Heel wat oude en nieuwe mandatarissen zegden al toe om ons te komen vervoegen.

Het programma wordt in de loop van volgende maanden meer concreet ingevuld.

De congresdeuren gaan open op vrijdag 13 november vanaf 15.00 u met inschrijving, verkenning/ontdekking en accommodatie-toewijzing. Om 20:00 opent dagvoorzitter het Vlaams Parlementslid Chris Steenwegen het congres.Na een inleiding door GroenPlusvoorzitter Mieke Vogels, praat voormalig Europarlementslid Bart Staes met Bas Eickhout (Europarlementslid GroenLinks) over de COP 15 in Kumming China.

21.00 uur : voordracht door Dirk Draulans , bioloog, journalist bij Knack en bevlogen natuurliefhebber. Dirk zet ons op het juiste been.

             ‘ Ik blijf me inzetten voor het behoud van onze natuur, ook in Vlaanderen. Ik ben nog altijd optimistisch dat de mens net op tijd het gezond verstand zal etaleren dat nodig is om onze aarde ook voor de volgende generaties leefbaar te houden. Een beetje naïef zijn kan geen kwaad om goedgemutst door het leven te kunnen stappen. De komst van de wolvin Naya naar Limburg ,begin 2018, heeft me in ieder geval extra moed gegeven dat mijn ultieme natte droom zal uitkomen: dat er ‘ voor ik het leven verlaat , een wolvenfamilie in Vlaanderen resideert! Dat  zou het beste bewijs zijn dat natuur ook vooruit en niet alleen achteruit kan gaan.’

Zaterdag 14 november

09.30 uur: Start congresdag

Groen-Europarlementslid Petra De Sutter over het belang van biodiversiteit in Europa. Zal de Green new Deal van de commissie Vander Leyen de biodiversiteit in Europa ten goede komen?

Bart Staes zoekt een antwoord op de vraag of Europa nu definitief breekt met de Mansholt doctrine die schaalvergroting en industrialisering van de landbouw voorop stelt en zo van natuur en landbouw tegengestelde belangen maakte.

10.00- 12.30 uur: We werken in deelgroepen:
Verder bouwend op de voorbereidende activiteiten worden een aantal stellingen geformuleerd. We gaan op zoek naar 10 hefbomen om de biodiversiteit in Vlaanderen te behouden en te versterken.

12.45-13.45 uur: middagmaal

14.00- 17.00 uur: plenair congresgedeelte met als congresvoorzitter Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege

18.00-19.30 uur: avondmaal

20.30- 23.30 uur: BOOMBAL

Zondag 15 november

09.00-11.00 uur: aanbod van wandel- en fietstochten met als thema biodiversiteit in de praktijk in het Nationaal Park Hoge Kempen. 

Deze activiteiten worden ook aangeboden op zaterdag voor mensen, die niet deelnemen aan de congresdebatten.

11.00- 13.00 uur:

Slotmoment: Gastvrouw: voormalig minister Vera Dua.

Vera interviewt Ignace Schops (beheerder Nationaal Park Hoge Kempen) over het belang van landschapsparken en het Nationaal Park Hoge Kempen, waar we te gast zijn.

Bart peilt naar de plannen van de natuurverenigingen. Wat is nodig om het verlies aan biodiversiteit in Vlaanderen te stoppen?

Eindconclusies en vooruitblik door Mieke Vogels, voorzitter GroenPlus.

Afsluitende receptie

 

Zie ook:

Waarom een congres biodiversiteit?

Congres-programma

Documentatie

Activiteiten in de aanloop van het congres

Praktisch

Inschrijvingsformulier

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.