Congresprogramma

Programma congres in vogelvlucht

Eindelijk kunnen we afspraak maken op het Congres Biodiversiteit. Het wordt in ieder geval een memorabel Congres al was het maar omdat we fysiek kunnen aanwezig zijn. Evenwel zullen we de dan geldende COVID-maatregelen strikt opvolgen zodat het voor iedereen veilig blijft.

We nodigen jullie dan ook uit om vlug in te schrijven (zie verder).

Het Congres Biodiversiteit gaat door van VRIJDAG 01 OKTOBER  tot ZONDAG 03 OKTOBER 2021

Het congres wil een belevingsmoment zijn met naast het congres zelf (op zaterdag). Er zijn heel wat toffe randactiviteiten (binnen en buiten), ontspanningsmomenten, informatie- en uitwisselingsmogelijkheden, met nadruk op ontmoeting rond het thema biodiversiteit. Heel wat oude en nieuwe mandatarissen zegden al toe om ons te komen vervoegen. We stellen dan ook graag het programma voor.

Eventuele veranderingen worden tijdig aangekondigd.

VRIJDAG 1 OKTOBER 2021

De congresdeuren gaan open op vrijdag 1 oktober vanaf 15.00 uur met inschrijving, verkenning/ontdekking en accommodatie-toewijzing.

Om 20:00 verwelkomen Barbara Creemers en Johan Danen, LimBurgse parlementsleden, de congresgangers. Gastheer voor de eerste avond is Vlaams Parlementslid Chris Steenwegen. Na een inleiding door GroenPlus-voorzitter Mieke Vogels, is er een intervieuw met Bart Staes. Hij zal ons, met korte interviews, begeleiden tijdens dit congres.

Om 21.00 uur is er een voordracht door Dirk Draulans, bioloog, journalist bij Knack en bevlogen natuurliefhebber. Dirk zet ons op het juiste been.

Ik blijf me inzetten voor het behoud van onze natuur, ook in Vlaanderen. Ik ben nog altijd optimistisch dat de mens net op tijd het gezond verstand zal etaleren dat nodig is om onze aarde ook voor de volgende generaties leefbaar te houden.’

ZATERDAG 2 OKTOBER 2021

Om 09.30 uur start de congresdag met Groen-Europarlementslid Saraswati Matthieu over het belang van biodiversiteit in Europa. Zal de Green new Deal van de commissie Vander Leyen de biodiversiteit in Europa ten goede komen?

Na een kort interview met Bart Staes, gaan we, de congresgangers, zelf aan de slag en al debatterend zoeken we naar 10 hefbomen die de biodiversiteit in Vlaanderen kan behouden of versterken.

We nemen tijd voor een middagmaal van 12.45 tot 13.45 uur.

Om nadien, van 14.00 tot 17.00 uur, het plenair congresgedeelte aan te vatten met Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege als congresvoorzitter.

We ronden af met een avondmaal van 18.00 tot 19.30 uur.

En met een schitterend BOOMBAL van 20.30 tot 23.30 uur sluiten we deze congresdag af.

 

ZONDAG 3 OKTOBER 2021

In de voormiddag, van 9.00 uur tot 11.00 uur, is er een aanbod van wandel- en fietstochten met als thema biodiversiteit in de praktijk. Er wordt een boeiende fiets-wandeltocht aangeboden (15 km) begeleid door een vertelgrage biologe en enkele vrienden van de Stiemer (www.genk.be/vrienden-van-de-stiemer). Er zijn perfect rijdende fietsen van een sociale werkplaats te huur. De groepen worden beperkt tot max 30 pers. Stiemer heeft een eigen biertje en ijsjes die hun werking financieren. 

En tenslotte is er het Slotmoment van 11.00 uur tot 13.00 uur.
Onze gastvrouw is dan voormalig minister Vera Dua.
Vera interviewt Ignace Schops (beheerder Nationaal Park Hoge Kempen) over het belang van landschapsparken en het Nationaal Park Hoge Kempen, waar we te gast zijn.
Bart peilt naar de plannen van de natuurverenigingen. Wat is nodig om het verlies aan biodiversiteit in Vlaanderen te stoppen?

De eindconclusies en een vooruitblik zijn voor Mieke Vogels, voorzitter van GroenPlus.

Een receptie rond het congres af.

 

Zie ook:

Waarom een congres biodiversiteit?

Congres-programma

Documentatie

Activiteiten in de aanloop van het congres

Praktisch

Inschrijvingsformulier