Gezond leven in 3 stappen

07 Juni 2017

Gezond leven in 3 stappen

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die ernstig ziek is of aan een ziekte gestorven is. 

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die ernstig ziek is of aan een ziekte gestorven is. Jaarlijks gaan de acties om geld in te zamelen voor onderzoek of iets anders  verder, maar wat als mensen meer hun gezondheid zelf in handen nemen? Begin met je voeding, je verzorging en indien mogelijk met je huisvesting. Gezonde voeding Gezonde voeding moet je niet ver zoeken: lokaal, eco en fair bieden veel mogelijkheden. De schaalvergroting in de landbouw heeft de bodem én ons voedsel geen deugd gedaan. Voor grote opbrengsten en de export is de landbouw na de Tweede Wereldoorlog gebruik gaan maken van kunstmest, pesticiden en concentraties van dieren in stallen waar ze niet meer buiten komen. Gezond kan dat niet zijn. Dat weegt door op onze voeding.

Het gezonde boerenverstand is ver zoek wanneer boeren zich binden aan zware hypotheken om de investeringen in nieuwe dierenrassen, stallenbouw en computergestuurde serres af te betalen. Om nog maar te zwijgen van aankopen van kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen (pesiticiden e.d.) en geïmporteerd dierenvoer. Zij produceren grootschalig en beslissen zelf niet over hun bedrijfsvoering. Zij leveren aan grootwarenhuizen en brengen hun producten op de wereldmarkt (export).

Er zijn ook boeren die voedsel voortbrengen voor hun buurt in plaats van voor supermarkten en export. Maar het is niet gemakkelijk om tegenwoordig nog rechtstreeks bij de boer te kopen. Gelukkig zijn er initiatieven die het zowel boer als gezinnen gemakkelijk maken. Je moet daarvoor niet naar de boerderij, maar naar de buurderij. Je bestelt online wat je wil en enkele dagen later haal je je bestelling af. Zo koop je verse groenten, vlees en zuivelproducten en andere boerderijproducten. Deze organisaties zoeken naar producten uit de streek, liefst eco, en ze betalen de boer een eerlijke prijs. Onnodig erbij te vertellen dat hoe minder kant-en-klaar je gebruikt, hoe meer je je voeding en je gezondheid zelf in handen neemt. Om nog maar te zwijgen van de ongezonde en overbodige verpakking die je zo vermijdt.

https//boerenenburen.be

https://www.voedselteams.be

www.wervel.be (over rechtvaardige en verantwoorde landbouw, o.a. LEF = lokaal, eco en fair)

Gezonde verzorging

Verzorging is alles wat we met ons lichaam doen om het proper te houden. Daar komt tegenwoordig een gamma verzorgingsproducten aan te pas. Maar commerciële producten doen ons soms meer kwaad dan goed. Het hoofdbestanddeel van dagelijkse verzorgingsproducten, zelfs van babyproducten, is dikwijls het afval van aardolie! Zo krijgen de grote merken het afval dat ze verwerken gesubsidieerd! Ik stond perplex toen ik dat hoorde. Hoe kun je nu restafval van aardolie op je lichaam smeren en gezond blijven?

Ook een dagelijks product als tandpasta kan giftige stoffen, zoals fluoride (afvalstof van aluminium- en kunstmestindustrie), bevatten. Enkele merken die wel betrouwbaar zijn: Weleda, Himalaya, Dr. Hauschka. Je kan ook zelf tandpasta maken of je tanden poetsen met keukenzout.

Gezonde woning

Een gezonde woning vraagt niet veel snufjes. Oriënteer de leefkamers naar het zuiden en het westen, slaapkamer en badkamer naar het oosten en het noorden. Maak aximaal gebruik van natuurlijk licht en verlucht op natuurlijke wijze. Voorzie ramen die open kunnen, ook in de wc en de badkamer. Kies materialen met een minimum aan schadelijke stoffen, met veel vocht- en warmteregulerende eigenschappen, die teelbaar of recycleerbaar zijn en met een ecolabel. Vaak is de verhouding tussen kostprijs en kwaliteit veel beter voor de gezondheid.

Raadpleeg bij www.vibe.be de WINKELWIJZER over gezonde en milieuverantwoorde materialen voor je huis. Kijk zeker eens bij downloads. Brochures en ander drukwerk zijn ook op papier te verkrijgen.

Gezonde producten

Waarom zou je producten met een reukje aan blijven kopen als je gezonde producten tegen een betaalbare prijs vindt? Vast staat dat je met gezonde producten een hoop uitgaven aan gezondheidskosten uitspaart. Is dat niet veel waard?

Rita Van de Voorde

[email protected]