Doe eens… het Faunahuis
12 December 2024
In al onze naïviteit denken we dat dieren het ergens anders ter wereld goed stellen, maar dat klopt niet. De mens neemt wereldwijd steeds meer plaats in door bewoning, voedselvoorziening, transport, handel, enz. Zo verkleinen of verdwijnen hele habitats, die een samenhang zijn van plantaardig en dierlijk leven.
Landschapsdeskundige Dirk Criel maakte zich terecht zorgen en wou er iets aan doen. Hij zag zijn kans schoon toen hij voor Natuurpunt een nieuw stukje natuurgebied in de Vlaamse Ardennen kon kopen. Er hoorde een huisje bij dat niet mocht dienen als woning, maar dat uitstekend kon worden ingericht als faunahuis. Dirk wist heel wat vrijwilligers te begeesteren om zijn wilde plannen mee uit te voeren. En zo ontstond in Brakel, volop Vlaamse Ardennen, het Faunahuis.
Biodiversiteit in stand houden of herstellen
Het Faunahuis toont op velerlei manieren hoe je zonder hinder kunt samenleven met soms lastige beestjes, zoals vleermuizen, steenmarter, insecten, enz. Met een geschikte nestkast geef je ze een plek in of bij een gebouw, zonder dat ze hinder als geluid, uitwerpselen, beschadiging van de isolatie e.d. veroorzaken. Sinds de officiële opening in 2023 kunnen groepen en individuele bezoekers er een kijkje nemen.
Het Faunahuis en zijn omgeving vormen een bron van inspiratie voor bouwers en verbouwers, om in hun (ver)bouwplannen diervriendelijke oplossingen te voorzien. Dat heet dan ‘natuurinclusief’ bouwen of verbouwen. Het Faunahuis brengt ook mensen zonder bouwplannen op ideeën, om in een bestaand gebouw iets te plaatsen voor dieren. Het kan een manier zijn om een steentje bij te dragen ter vrijwaring van de schrompelende ecologische biodiversiteit.
Totempaal wijst je de weg
Het Faunahuis ligt op het einde van een natuurlijk ogende oprit en is afgesloten met een hek. Een totempaal aan de straat toont bezoekers letterlijk het rechte pad. Aan het huis is een veelheid aan nestkasten, zowel de buiten- als de binnenkant, te zien. Er zijn inbouw- en opbouwmodellen, voor gevels en daken, of losstaand. Je kijkt in en achter de nestkast, vooraan, achteraan en in doorsnede…
In en rond het Faunahuis zie je ook mogelijkheden om dieren een plekje te geven, bv. via schuifjes en gaatjes in een houten hek; of om hen van de verdrinkingsdood te redden, als ze in de drinkbak voor grote dieren, zoals paarden, zouden terechtkomen.
Om inkijk te geven in door dieren gebruikte nesten zijn er op verschillende plekken ook camera’s voorzien en observatieposten ingericht, waarvan enkele ook op de website kunnen worden gevolgd.
Het hele Faunahuis, bijgebouwen en omgeving, zijn bijzonder inspirerend om zelf iets te doen. Ook is het Faunahuis een voorbeeld van het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen.
Groepen en individuen welkom
Goed opgeleide gidsen geven ter plaatse uitleg. Voor een juiste keuze van nestkast of voorziening hangt er veel af van wat de omgeving te bieden heeft. Meer daarover op de website, of via een natuur-scan die op vraag en op maat wordt uitgewerkt.
Het Faunahuis staat open voor groepsbezoek, of om eens een vergadering of teamdag te houden; met een link naar natuurinclusief (ver) bouwen of het behoud van biodiversiteit. Groepen tot 15 personen kunnen er moeiteloos terecht. Een bezoek moet wel aangevraagd worden, behalve op de derde zondag van de maand. Dan is gratis, individueel bezoek mogelijk van 10u. tot 16u.
Meer informatie over het Faunahuis vind je op www.faunahuis.be.
Rita Van de Voorde