Kritisch met cadeautjes
07 Juni 2023

Hoe gaat dit bij jullie kleinkinderen?Worden zij ook overstelpt met grote en vele cadeaus? En weet je nog waarmee je ze blij kan mee maken, of hebben ze al alles? Het zijn vragen die ik wel tegenkom in mijn omgeving.
Waar is de tijd dat we met een laken een tent hingen over een paar stoelen en dat dit ons kamp was? Waar is de tijd dat peuters de kast met plastieken potjes leeghaalden en rammelden met lepels en dergelijke?
Houd jij de grote kartonnen doos van de nieuwe koelkast bij voor de kleinkinderen, om er een huisje mee te maken en zich in te verstoppen?
Ja, ik word op dit gebied toch wel wat nostalgisch. Ooit gaf ik een workshop met als thema ‘Creatief Speelgoed’. Wat verstaan we onder die term? Ik zet enkele kenmerken op een rijtje…
Creatief speelgoed prikkelt de fantasie, het stimuleert om er actief iets mee te doen: iets in elkaar knutselen, iets mee bouwen, er een verhaal bij verzinnen. Creatief speelgoed is niet alleen mooi om naar te kijken, het zet ook aan tot samenspelen, zoals bij gezelschapsspelen bij voorbeeld.
Los daarvan wil ik het ook graag even hebben over de duurzaamheid van cadeautjes.
Hoeveel verpakking komt erbij kijken? Houd je het inpakpapier en de lintjes bij om er een volgend geschenkje mee te verpakken?
Wat met het speelgoed als het door je kleinkind uitgespeeld is? Doe je er dan een ander kind plezier mee of verkoop je het tweedehands? Kan je de materialen waaruit het is gemaakt sorteren en recycleren? Moeten er regelmatig nieuwe batterijen in? In de zorg voor onze planeet, is het goed om bij het kopen van speelgoed ook na te denken over de duurzaamheid van het product.
Durf jij het nog aan om zelf een cadeau te maken, in plaats van het te gaan kopen? Mag het nog weinig kosten? Tweedehandsspeelgoed geven? Of voel je ergens de druk om niet onder te doen voor de andere grootouders?
Ken je het plezier van zelf iets te maken en daardoor ook je eigen creativiteit aan te boren?
Niets leuker dan samen met je kleinkinderen creatief bezig te zijn!
Hoe graag we onze kinderen en kleinkinderen ook zien, het is mijn inziens niet heilzaam om ze te pas en te onpas te overladen met (dure) cadeaus. Geef ze de kans om uit te kijken naar iets, om te sparen voor iets wat ze graag willen. Hoe meer ze krijgen, hoe vluchtiger het plezier.
Doe niet mee aan de verspilzucht en hunker naar steeds meer. De speelgoedeconomie mag volgens mij best wat krimpen in plaats van groeien. Kinderen worden niet gelukkiger van steeds méér.
Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze kleinkinderen al spelend hun talenten aanboren en nieuwe vaardigheden ontwikkelen, waardoor ze gelukkige volwassenen worden.
Daniëlle Croonen