JOKE IS WOKE en ik oke

07 Juni 2023

JOKE IS WOKE en ik oke

De rechten van LGBTQIA+ zijn veilig bij hem.

Je kan hem echt niet van bekrompenheid betichten. De rechten van LGBTQIA+ zijn veilig bij hem. Echt. Indien hij de tijd zou hebben zou hij zich zeker, opzichtig gemaquilleerd, in een purperen shortje en een regenboog-marcelleke in een praalwagen laten meevoeren in de Antwerp Pride. Bovendien voeren er in zijn partij ook mensen van Turkse, Marokkaanse en Afrikaanse afkomst het hoge woord.

Bart De Wever, door sommigen liefkozend De Kalief genoemd, is een pronkjuweel van het mensenrecht. Van zijn klimaatrealisme en zijn archaïsch economisch groeifetisjisme word ik mottig, maar ik ben ten zeerste geporteerd door zijn WOKE-uitstraling. Helaas heeft de kalief een grote behoefte aan vijanden. Hij kent zijn geschiedenis. Een vijand verenigt het volk. Bij De Wever is dat ‘seriële vijandigheid’, nu eens is het de PS, dan weer de Groenen en het klimaatactivisme; maar altijd is het alle hens aan dek, want Vlaanderen is in nood! Nu heeft hij tegen WOKE een fatwah uitgesproken. Mijn schoonzoon wil dat boekske wel eens meebrengen, maar ik wil het niet in huis. Roundup komt hier ook niet binnen.

Ganz nebenbei heeft hij -in de marge van zijn anti-WOKE campagne- Dalilla Hermans den duvel aangedaan. Ik ben WOKE, ook al wordt mijn kleindochter hysterisch als d’r ma de kat te dik vindt, want dat is body shaming. Jeugd overdrijft, maar heeft het hart op de juiste plaats. BDW had beter een satire geschreven over de aanvaringen met zijn broed.
(En nog iets: niets mis met mei ’68. Niets mis met de stevige kritiek op Volk, Staat en Kerk!)
Je moet niet alles geloven wat Bart zegt en zeker niet als hij de pastoor uithangt en in het Latijn preekt. Ter informatie van de zelfverklaarde profeet van het conservatisme: door de soixante-huitards zijn ook de nationalisten volgeling van de Verlichting geworden. Voor ons vader was Voltaire nog een scheldwoord. Voortschrijdend inzicht noemen ze dat in Terzake.

Over identiteit hebben we het nog niet gehad, noch over confederalisme en onafhankelijkheid. Meer van ’t zelfde. Je identiteit benadrukken doe je in confrontatie met de boze andere. Ik hield ’ns een ‘razzia’ in den Delhaize, waar Rachid en Mo om worstenbroodjes gingen. Natuurlijk, ramadan, scheel van de honger, maar worstenbroodjes!? Dalilla is er een van ons, zoals al sinds jaren onze iets-meer-gekleurde medemens er één van ons is, getuige die saucijzenbroodjes. Niet aangepast? Ge moet eens komen!

Ik zie niet in waarom Oost- en West-Vlaanderen onafhankelijk moeten worden. Oké, er zijn Barcelonezen en Gentenaars die dromen van een eigen staat. Maar toch, serieus blijven! Dat BDW de onafhankelijkheid van Deurne maar uitroept, dan zijn we van dat vliegveld af. Antwerpen moet niet meedoen.

Het steekt mij dat ik gesubnationaliseerd ben tot Vlaming. Vlaanderaars wonen ‘over ’t water’, laat dat duidelijk zijn. Maar goed, achterhoedegevechten kunnen we missen. ’t Is de erfenis van onze pa en van BDW zijn grootvader, die met de hulp van den Duits bereid waren om definitief Vlaming te zijn, (alvorens Duitsch te worden?) Ik ben fier op nonkel Jos, die daartegen in ‘t Verzet ging. Jos was trouwens ook ‘Vlaamsgezind’. Ging voor den oorlog van de IJzerbedevaart naar ’t Albertkanaal.

Echt, ik ben zo WOKE als maar kan. Leopold II in de vaart en Stanley au poteau! Ik heb een ziekelijke identificeringsdwang met alle mogelijke underdogs, op de Gele Gifkalief na.
(Daar moet ik nog aan werken.)

 

Frans Roggen