GroenPlus Duffel trekt volk!

16 Maart 2023

GroenPlus Duffel trekt volk!

Mieke, nationaal voorzitter van GroenPlus, wou weten waarom en praatte in Duffel met GroenPlussers Nora Bertels en Gilberte Versonnen en met Vlaams parlementslid Staf Aerts.

Mieke: GroenPlus Duffel is een erg actieve groep. Hoe komt dat?


Staf: Onze kern organiseert activiteiten waaraan zowel leden als geïnteresseerden kunnen deelnemen. Onze kernleden Anne-Mie De Winne, Gilberte Versonnen, Nora Bertels en secretaris Staf Van Laer werken met laagdrempelige ideeën die geïnteresseerde Duffelaars aanspreken.
Gilberte: Klopt, in plaats van een nieuwjaarsreceptie stippelden we vorig jaar een wandeling uit in een Duffels natuurgebied. Onderweg hingen leien bordjes met mooie quotes, uitspraken, gedichten… Veel Duffelaars  ontdekten zo het natuurgebied Rivierenland.


Mieke: GroenPlus Duffel organiseerde in maart 2022 ook een nationale receptie, waar meer dan 100 GroenPlussers uit heel Vlaanderen op af kwamen. Hoe speelden jullie dat klaar?


Nora: Na twee jaar corona was de goesting groot om andere GroenPlussers uit te nodigen in de gerenoveerde Cinema Plaza, hét Duffels ontmoetings- en cultuurcentrum. We konden ook rekenen op heel wat vrijwilligers om de catering en randanimatie te verzorgen.


Mieke: Wat stond er vorig jaar nog op het programma?


Gilberte: Met een bezoek aan de PAKT-dakboerderij in het Antwerpse Groen Kwartier bereikten we weer andere mensen. PAKT is een uniek stadslandbouwproject met circulaire dakteelten, telen op hooi… Creatieve ondernemers en stadsboeren creëren er samen een bruisend ecosysteem in en rond de dakboerderij en gerenoveerde pakhuizen.


Nora: Ons jaar sloten we af met een bezoek aan het Vlaams Parlement. Staf en zijn medewerker Bart leidden er ons rond. We genoten van de vele kunstwerken, van de leerrijke uitleg en van het lekkere eten in het dakrestaurant. Speciaal voor ons waren alle (ex-)voorzitters van Groen ook toevallig 
in het Vlaams Parlement.


Mieke: Zijn er activiteiten die jaarlijks terugkeren?


Nora: Voor de lenteschoonmaak kan de gemeente rekenen op onze inzet en die van andere Duffelse vrijwilligers. Maar het engagement gaat verder dan die ene dag. Veel GroenPlussers zijn groene meter of peter. Zij ruimen geregeld het zwerfvuil in een straat of buurt op. Ze doen dat graag, omdat ze
van een propere gemeente houden. Statiegeld op drankverpakkingen zou het werk natuurlijk sterk verlichten.


Mieke: Staf, wat zie jij als dé troef van jullie GroenPluskern?


Staf: Groen Duffel is een actieve groep, maar zonder de fantastische inbreng van GroenPlus zou dat nooit lukken. Zij staan altijd klaar om mee recepties te verzorgen, mensen aan te spreken, actief aanwezig te zijn bij allerlei activiteiten, wijken te bezoeken…


Gilberte: In de eerste plaats amuseren we ons. Meestal proberen we een boeiende activiteit te koppelen aan een gezellig etentje achteraf. Dat zorgt ervoor dat iedereen geëngageerd blijft. Zo kunnen we hier rekenen op een 35-tal bussers, jong en minder jong.


Mieke: Wat plannen verder jullie in 2023?


Gilberte: Eind maart maken we een gegidste wandeling op Het Eilandje in Antwerpen en daarna schuiven we onze vermoeide benen onder tafel in restaurant ‘De Instroom’ van Seppe Nobels. We kiezen voor zijn restaurant omdat hij werkt met mensen die hun land zijn moeten ontvluchten. Voor zijn gerechten laat hij zich ook inspireren door hen.


Nora: Verder staat er nog een soep-en-babbelmoment gepland in een Duffelse wijk, een gegidste wandeling in en rond het Zoniënwoud en natuurlijk onze Zomerbrunch. Iedereen is welkom!

 

Mieke Vogels