GroenPlus op woonverkenning in Tilburg en Lanxmeer

28 April 2023

GroenPlus op woonverkenning in Tilburg en Lanxmeer

Om de kennis over wonen voor ouderen verder bij te spijkeren, trok GroenPlus naar het Nederland.

Om de kennis over wonen voor ouderen verder bij te spijkeren, trok GroenPlus naar het Nederland.

001_300.jpgEen tot woonresidentie uitgebouwde boerderij in Tilburg vormde daarbij zowat het voorgerecht, terwijl de plat-de-résistance in Lanxmeer (Culemborg) lag te wachten.

Vind een ruimte, voldoende groot, waarin je, mits de nodige aanpassingen en bijbouw, met een aantal leeftijdgenoten kan wonen. Dat moet zowat het basisidee zijn geweest van waaruit in Tilburg is vertrokken.

Op het eerste gezicht ziet de vroegere boerderij er niet erg ruraal uit, maar het gebouw, plus de achterliggende stallingen kwamen alvast in aanmerking voor de huisvesting van een paar gezinnen of alleenstaanden. Van een losstaande schuur bleef niet veel goeds over, zodat er heel wat kosten waren. Dit is wel een belangrijk gegeven. Hoeveel gaat een renovatie kosten. Professionele begeleiding is daarom zeker een must.

Achterop, allicht op wat vroeger de tuin was, is een sobere, smaakvolle nieuwbouw opgetrokken. Met een elegante ‘passerelle’ tussen twee gebouwen. Om de site en ons bezoek te vervolledigen betreden we ook nog een veldje bij waarop de bewoners kunnen tuinieren.

Wie woont er nu in deze omgebouwde boerderij? Het is een groep oudere koppels en singles die mekaar via via hebben leren kennen, maar die vooraf goed in gesprek zijn gegaan om uit te maken of ze het samen wel zagen zitten

Opmerkelijk aan dit project is wel dat alle residenten eigenaar zijn, wat wel wijst op een zekere kredietwaardigheid.

Bekijk het fotoverslag van Walter.

 

022_300.jpgVan Tilburg gaat het naar Lanxmeer, in het Land van Maas en Waal. In de stad Culemborg (29.732 inwoners) lagen, net voor de eeuwwisseling, nog wat landerijen ter beschikking, waaraan de stad een eigentijdse invulling kon geven. De nood aan woningen was op dat moment (en nu nog) heel groot. Lanxmeer, want zo heet dat stadsdeel, werd een proefproject voor wat elders in Nederland kon gebeuren. Niet enkel wat betreft de aard van de gebouwen, maar vooral vanwege het concept om samen te wonen.

In Lanxmeer treffen we zowel individuele woningen als een flatgebouw en kantoren aan. De ruime aanwezigheid van groen valt op, maar ook de ruimten waar buren en kinderen mekaar kunnen ontmoeten. Zo zijn er bv. een paar waterspeeltuinen. Er liggen trouwens heel wat waterpartijen in de wijk.

Bij de bouw van de huizen en de gebouwen werd er goed toegekeken op de keuze en het gebruik van de materialen. Dat leidde soms tot merkwaardige constructies.

Waar het oorspronkelijk de bedoeling was om koning auto naar de rand van de wijk te verbannen, valt het ons toch op dat hier en daar in de wijk een bescheiden parking is aangelegd. Wat niet wil zeggen dat iedereen zich verplaatst met de wagen, want de NS-spoorweg schurkt aan tegen de wijk aan.

Lanxmeer beschikt ook over een stadsboerderij, weliswaar door een weg ervan gescheiden, maar mooi aansluitend bij het creatieve karakter van de bewoners. Recent werd ook ingepikt op de elektrificatie van het wagenpark. Onder een overdekte parking liggen meerdere oplaadpunten om de uitrustende vierwielers te voeden.

Na zowat 25 jaar is Lanxmeer nog altijd een plek voor wie op zoek is vormen om anders te gaan wonen, zowel materieel als maatschappelijk.

Ook van dit bezoek heeft Walter een fotoreportage gemaakt.    

 

 Walter Decoene