Ouderenzorg net als thuis

Ouderenzorg net als thuis

Wonen in kleine groepen, zorg op maat van de bewoners, huisdieren mogen op bezoek komen, Bij woonzorgcentrum Floordam in Melsbroek gaat het er anders aan toe dan in andere rusthuizen. Evelyne Van Nuffel (30) is adjunct-woningverantwoordelijke en ze licht de werking toe.   Evelyne werkt nu drie jaar in Floordam. 'Er aan de slag gaan was een bewuste keuze. Ik sta helemaal achter de visie van ons centrum en daardoor doe ik mijn werk ook heel graag.'

Die visie is wonen in kleine groepen met een aanpak op maat van de bewoners. Geen ziekenhuissfeer, maar een echt thuisgevoel. Ook details zijn belangrijk: personeel draagt bijvoorbeeld gewone kledij, behalve voor verpleegkundige taken.

Floordam telt elf woningen van telkens zestien bewoners. Elke woning heeft zijn verantwoordelijke. De flats zijn vrij ruim en hebben alle nodige voorzieningen, maar een belangrijk deel van het leven speelt zich af in de gedeelde leefruimte. Die leefruimte heeft een open keuken zodat bewoners betrokken kunnen worden bij huishoudelijke taken. Ook dat gebeurt op maat van de bewoners. Sommige mensen kunnen of willen bijvoorbeeld geen aardappelen meer schillen en daar houden ze natuurlijk rekening mee. Het menu wordt samengesteld door een professionele kok. Er zijn regelmatig verse ingrediënten. Geen grootkeuken dus, maar vers gekookte maaltijden. Net als thuis.

Alle huizen beschikken over een terras en tuin. Dat is voor veel mensen een belangrijke reden om voor Floordam te iezen. Dankzij de buitenruimtes kan de familie op bezoek komen met huisdieren. De bewoners fleuren dan echt helemaal op.

Het geheim van Floordam? 'We schaven onze visie voortdurend bij. Elke maand houden we een dienstvergadering rond een bepaald thema. Zo wisselen we ideeën uit over hoe we omgaan met bepaalde uitdagingen. We zoeken altijd naar een balans tussen een aanpak op maat en wat er haalbaar is voor onze werking.'

Evelyne Van Nuffel