Groene Pluim voor Eco-kerk
28 Maart 2018
Groene pluim voor ECO-kerk
De ronde kerk van Sint-Anna-ten-drieën staat er al van 1970. Pastoor Herman Augustijns: “Het is een moderne kerk, een open en uitnodigend gebouw, dat er niet uitsluitend staat voor de eredienst, maar ook voor andere dingen. De kerk wordt gesubsidieerd door de gemeenschap en dan is het maar normaal dat je iets terug geeft aan die gemeenschap. Per jaar worden er 25 concerten georganiseerd. De ruimte wordt ook gebruikt voor tentoonstellingen (de tentoonstelling van Herman van Veen in 2016 haalde zelfs het nationale nieuws!). Ook een rock ’n roll groep mag binnen. En natuurlijk staat ze open voor de vergaderingen en feesten van OKRA en andere, al dan niet parochiale evenementen. Als de agenda het toelaat ben je welkom. Als het kan mag de tentoonstelling best een ecologische boodschap brengen. Zo is er voor de zomer een tentoonstelling gepland van de Finse artieste Kaarina Kaikkonen, die een “installatie” gaat bouwen met gedragen hemden. (Ook wij zijn uitgenodigd om gedragen hemden af te leveren bij de kerk van Sint-Anna-ten-drieën. Licht van kleur graag en tot begin juni.) Zo krijgt dat hemd drie levens. Want na afloop van de show verhuizen de hemden naar Missio.”
Op het domein van de kerk vindt een Oxfam Wereldwinkel zijn stek, is er plaats voor twee jeugdclubs en is er een lokaal ingericht als gebedsruimte voor de moslimgemeenschap.
Alleen al daarvoor verdient pastoor Herman een pluim.
Een paar jaar geleden besloten Herman en de kerkfabriek een audit te laten uitvoeren. De kerk had bij de bouw een moderne vloerverwarming gekregen. Die moet nu vervangen worden, want te duur en absoluut niet meer uptodate. De verlichting met halogeen spots werd vervangen door LED-verlichting. De 48 zonnepanelen op het immense platte dak vielen in opbrengst helaas een beetje tegen. Ze konden slechts 10% van de energiebehoeften dekken. Maar toch op zes jaar tijd zal die investering terugbetaald zijn en ondertussen krijgt de parochie groene stroomcertificaten. Nu de weg naar energiezuinigheid werd ingeslagen, werd heel de kerk een ecologische project. In de kerktoren werd een bijenhotel geplaatst. Dat ontlokte wel aan een lid van het enthousiaste publiek de opmerking dat zo’n bijenkorf toch beter in de zon werd gezet. Een opmerking die Herman ter harte zal nemen. Net zoals de gouden raad overigens om het gazon om te toveren tot een bloemenweide, ook voor de biekes.
Naar het voorbeeld van kerken in Duitsland, heeft Herman van Sint-Anna-ten-drieën een fietskerk gemaakt, een kerk die met fietspaden met andere gebedshuizen verbonden wordt. Er kwam een fietsroute van kerken aan de Schelde tot stand. “Fietsend met Jezus” kan je langs de Schelderoute naar zes kerkjes op de linker- en rechteroever. Op de picknickplaats werd een laadpunt voor elektrische fietsen geïnstalleerd. En de parochie sloeg ijverig aan het sorteren. En één biechtstoel maakte plaats voor watercollectoren. Maar nu worden de toiletten wel met hemelwater gespoeld. Op het picnicterrein, is er ook een drinkwaterfontein. De wijn komt van de wereldwinkel. Het papier voor de brochures van de misviering is vervangen door een witte muur waarop de teksten van de week geprojecteerd worden. Tel uit je ecologische en financiële winst. De fietskerk wil de mensen van de buurt door het voorbeeld ecologisch bewust maken. Nu staat nog de isolatie van het gebouw op de agenda en het liquideren van de vloerverwarming, die wordt vervangen door één op gas, in combinatie met een degelijke ventilatie.
Dat was dan wel een GROENE pluim waard vond Imade Anouri onze Vlaamse Volksvertegenwoordiger. Want de kerk van Herman was zelfs een voorbeeld voor vele groenen, zei hij monkelend. Imade houdt van kerken ook al noemt hij zich een geseculariseerde moslim, maar hij gelooft wel in het goddelijke, dat in ieder van ons zit en ons onderling verbindt. Daar bovenop gaf hij het publiek een hele diepe mee: “Op de dag des oordeels, zal alles, ieder grassprietje ieder insect, elk dier en elke mens voor jou of tegen jou getuigen.” Nu werd Herman enthousiast want hij zou het niet beter kunnen zeggen. Dit is groene spiritualiteit in de kerk van Grootmoeder Anna, moeder Maria en zoon Jezus.
De volledige foto-reportage vind je hier.
De presentatie die pastoor Herman Augustyns projecteerde vind je in bijlage