17 sep 2020

Denk jij ook mee met GroenPlus?

15 september 2020

Beste vrienden van GroenPlus,

De zomer ruimt sneller dan anders plaats voor de herfst. Door de droogte van de afgelopen periode verliezen heel wat bomen nu al hun bladeren. Bomen  lijden aan droogtestress en zetten hun verdamping stop, opdat ze niet helemaal zouden uitdrogen. De groene kleur van de bladeren verdwijnt en de bomen stoten ook een deel van hun bladeren af. 

Het watertekort in Vlaanderen is meer en meer een probleem. De klimaatwijziging zorgt voor meer hittegolven en lange droogteperiodes. Vlaams minister voor omgeving Zuhal Demir pakte uit met een Bleu Deal, een plan om de waterhuishouding terug op orde te brengen. Meer hierover vind je in het herfstnummer van ons Zilverblad, dat half september in de bus valt. Je kan het ook online lezen.

We zijn weer gestart met de voorbereidende activiteiten richting ons congres  Biodiversiteit in mei 2021. Met voormalig burgemeester van Kruibeke Jos Stassen bezoeken we de potpolders, van essentieel belang om water te bufferen en overstromingen te voorkomen. Meer info in deze nieuwsbrief.

Ondertussen golft corona verder met dagelijkse goede en slechte rapporten, verwarrende berichten over maatregelen en vaccins. Steeds meer mensen roepen op voor een bijsturing van het beleid. Op www.coronamanifest.be kan je de dringende vraag aan de beleidsmakers steunen om verder paniekvoetbal te vermijden, zonder hierbij de ernst van de epidemie te onderschatten. De initiatiefnemers vragen duidelijkheid en een publiek debat over de huidige maatregelen. Reeds 12.481 bekende en minder bekende mensen ondertekenden al het manifest. Ik tekende alvast de voorstellen, die sporen met de vragen die we ook in eerdere nieuwsbrieven al stelden. Teken jij ook ?

In deze nieuwsbrief hebben we ook opnieuw aandacht voor de rechten van ouderen en hun familie in woonzorgcentra.

Begin september trok onze partij Groen (en dus ook GroenPlus) in in het nieuwe secretariaat. Groen koos er voor om samen te huizen met Ecolo, onze Franstalige zusterpartij. Een mooi signaal in deze politiek toch wel bange tijden. Het nieuwe adres:

Groen (& GroenPlus)

Van Orleystraat 5-11

1000 Brussel

House-warmingspartijtjes worden uitgesteld tot na corona.

Na corona zal er alvast aardig wat afgefeest worden.

De kans is ook groot dat je in ons nieuwe huis ministers tegen het lijf loopt.

Groen en Ecolo onderhandelen momenteel mee in de formatie van de laatste kans, de Vivaldi coalitie. Hopelijk lukt deze poging! Anders dreigen er nieuwe verkiezingen. De politieke geloofwaardigheid is serieus ondermijnd door de politieke spelletjes van het voorbije anderhalf jaar. Mee regeren wordt niet simpel. Maar Groen en Ecolo kunnen wel het verschil maken en het vertrouwen in het beleid herstellen door anders te gaan regeren.

GroenPlus maakt om de vijf jaar een meerjarenplan, dat de basis vormt voor de beheersovereenkomst met onze partij Groen. De voorbije vijf jaar kregen we heel wat nieuwe leden. We willen onze (nieuwe en oude) leden graag betrekken bij de opmaak van dit plan. Wat verwachten jullie van GroenPlus, wat doen we goed, wat kan beter?

In deze nieuwbrief vind je een korte vragenlijst. Vul je hem in ? Het kost jou niet veel tijd en het geeft ons veel informatie en inspiratie voor de opmaak van ons meerjarenplan 2021- 2025

Met deze nieuwsbrief keren we na de vele corona-edities, terug naar een meer traditionele maandelijkse nieuwsbrief; kortere stukjes en zonder bijlagen. Jouw coronaverhaal en de reacties op deze nieuwsbrief zijn uiteraard nog steeds meer dan welkom en vormen mee de basis voor de Nieuwsbrief van oktober.

Tussendoor mag je nu en dan een kortere Nieuwsflash verwachten.

Geniet van de nazomerdagen.

 

 

Mieke Vogels
Voorzitter GroenPlus.  

 

 


De voorbereiding van ons congres ( van 28 tot 30 mei 2021 ) komt stilaan weer op gang.

Op vrijdag 4 september 2020 namen 25 mensen deel aan de wandeling " Natuur in de stad" in Antwerpen.  Blij om mekaar nog eens fysiek te zien, maakten ze een boeiende wandeling in de voorhaven van Antwerpen.  Lees hier het verslag.

De volgende activiteiten die momenteel gepland zijn ( uiteraard corona proof ) :

Zondag 20 september 2020 om 10u en 14u: Biodiversiteits- en erfgoedwandeling abdij Keizersberg, in Leuven.  Omdat de wandeling in de namiddag volzet is, wordt er een bijkomende wandeling ingelegd om 10u.  Hiervoor inschrijven kan je bij Mie Willemse.

Zondag 27 september 2020 om 14u. : Overstromingsgebied Kruibeke Bazel met Jos Stassen, Prof Patrick Meire en voormalig minister Vera Dua. ‘Over water’ in Vlaanderen.

Zaterdag 10 oktober 2020 om 13u 30: Wandeling in natuurgebied De Zegge in Geel met natuurgids en domeinbeheerder Bert Ferens. De site kan niet individueel bezocht worden, alleen met een gids en in groep. Een buitenkansje dus.

We vragen steeds om in te schrijven. Meer info vind je door op de activiteit te klikken.

Ook kan je nog steeds, alleen of met je bubbel,  onze individuele biodiversiteitszoektochten doen. In alle provincies zijn er mooie wandelingen uitgewerkt.  Neem hier een kijkje en ontdek waar jij naar toe wil gaan.


Rechten van bewoner en familie garanderen in WoonZorgCentrum !

Op 24 juli 2020 keurt het Vlaams parlement op voorstel van de coronacommissie  een aanbeveling goed. Het welzijn van de bewoner is belangrijk,  daarom wordt in alle omstandigheden minstens één vaste bezoeker per bewoner toegelaten.

De tweede coronagolf, verwacht voor het najaar, was reeds eind juli van de partij. Ondanks de aanbeveling van het Vlaams parlement gaan vele WZC opnieuw op slot voor de familie. We moeten corona buiten houden en dus komt de familie er niet in, is de redenering. Waarom mogen medewerkers van de civiele bescherming, het Rode Kruis, het leger wel in het rusthuis binnen, terwijl de familie, geweerd wordt? Al die externen kunnen toch ook het virus binnen brengen. Familie kan zich toch ook laten testen! Tijdens de eerste coronagolf werden honderden bewoners besmet. Alvast niet door de familie, bezoek was immers niet mogelijk.

GroenPlus schreef op 20 augustus 2020 een open brief aan de leden van de coronacommissie en publiceerde op 28 augustus een vrije tribune om te eisen dat de rechten van bewoners en hun familie worden gegarandeerd.

Het duurt tot 31 augustus voor er weer min of meer normaal bezoek mogelijk is. Opnieuw zijn schrijnende getuigenissen nodig om minister Beke in beweging krijgen. Zo schreef een familielid ons:

“Het rusthuis, waar mijn moeder woont,  is momenteel een echte gevangenis. Slechts 1 bezoekje van een kwartiertje per week, beneden in de cafétaria of buiten op het terras. Na dat kwartier wordt de bewoner terug naar boven gebracht door iemand van het personeel. Dit kan alleen tussen 14 en 16 u en je moet op voorhand een afspraak maken in een digitale agenda. Een bezoek buiten op de binnenkoer kan vrij, maar daar is er een dubbele rij nadars aangebracht waarachter de bewoner kan plaatsnemen onder een parasol. De bezoeker heeft geen stoel noch parasol, mag wat hangen aan de nadarafsluiting in volle zon. De bewoner dient ook zelfstandig naar beneden te komen, anders kan dit soort bezoek niet. Is de bewoner ziek of bedlegerig, dan is bezoek onmogelijk.  Er is bij mijn weten geen corona in huis. Hoelang gaan ze dit nog zo verder zetten? Moeten wij dit zomaar accepteren als het “nieuwe normaal”? Alles in mij zegt dat dit fout is.”

Bezoek kan nu eindelijk terug in alle woonzorgcentra. We blijven echter waakzaam. Ook nu blijkt dat sommige rusthuisdirecties een erg strikte interpretatie hanteren en bezoek nog steeds aan tientallen voorwaarden koppelen. Ze blijven uitgaan van een groot wantrouwen tegenover de familie.

We verwachten van de Vlaamse coronacommissie dat er nu over de grond van de zaak wordt gesproken: Hoe organiseren we de ouderenzorg van morgen, zo dat én het welzijn én de gezondheid van de bewoners worden gegarandeerd ?

Dit kan alleen als we de zorg voor ouderen fundamenteel anders organiseren.

We mogen niet verder investeren in grootschalige wooncampussen. Toch ongelofelijk dat na corona de aandelen van de commerciële woonzorgcentra  op de beurs stijgen?!

Nieuwsbrief_20200915_afb1.jpg

Ons bestuurslid Lieve Snauwaert stond ooit aan de wieg van het WZC Bremdael in Herentals.  Ook zij pleit voor een andere opvang van bejaarden.  Je kan haar aangrijpend verhaal, dat verscheen in Apache, hier lezen.

Ouderen opvangen in zorgbedrijven, hoe is het zo ver kunnen komen? De commercialisering van de zorg moet stoppen! Begoede ouderen betalen zich blauw voor minimale zorg in ‘zorgbedrijven’. Minder begoede ouderen vallen steeds meer uit de boot en vereenzamen in onaangepaste woningen, zonder de nodige zorg en ondersteuning.

Er is een alternatief. Vang kwetsbare ouderen op in kleinschalige zorgwoningen in eigen buurt. Zo wordt maatwerk mogelijk en voorkom je de radicale breuk tussen thuis en de voorziening. Buurtgebonden zorg garandeert bovendien veel beter de gelijke toegang tot zorg, dat blijkt uit vele studies.

GroenPlus werkt momenteel aan een essay over de ouderenzorg van morgen. Hoe kan het anders en beter? Meer info in volgende nieuwbrieven.


Meerjarenplan GroenPlus

Nieuwsbrief_20200915_afb2.jpg

Wie denkt met ons mee ???

GroenPlus werkt momenteel aan een meerjarenplanning voor de periode 2021 – 2025.

Om hier de juiste richting te kiezen is de visie van zoveel mogelijk leden onontbeerlijk.

Je kan ons hierbij dus heel goed helpen en je steentje bijdragen door vijf minuutjes mee na te denken.

Dat doe je door hier onze vragenlijst in te vullen.


Boek van de maand

We starten met een nieuwe rubriek in deze nieuwsbrief, "Boek van de maand". Heb jij een boek gelezen dat je geweldig aansprak en dat je wil delen met ons, laat het ons dan weten via [email protected]  met een korte motivatie waarom we absoluut dit boek moeten lezen.

Deze keer kozen we voor "De geheime band tussen mens en natuur" van Peter Wohlleben

Sinds Peter Wohlleben in 2015 “Het verborgen leven van bomen” uitbracht, is hij wereldwijd bekend. Bomen zijn intelligente wezens, bepleitte hij in dat boek, en ze kunnen met elkaar communiceren. Het leverde hem evenveel fans als criticasters op. Hij zou planten en bomen te veel menselijke eigenschappen toedichten en er een romantische kijk op de natuur aan overhouden. Met zijn nieuwe boek geeft hij zijn tegenstanders nog wat meer munitie.

In dit boek “De geheime band tussen mens en natuur”  neemt hij ons mee naar een prachtige wereld waar de mens niet superieur is, maar een deel van de natuur, zoals elke plant en elk dier.

Hebben mensen net als sommige dieren een zesde zintuig voor gevaar? Is het mogelijk dat ons reukorgaan superieur is aan de speurneus van de hond? Hoe kan het dat ons immuunsysteem op de kleuren en de geur van het bos reageert? En omgekeerd: kunnen bomen ademhalen? Is er zelfs een soort hartslag bij ze meetbaar? En moeten we planten misschien als intelligente wezens beschouwen?

Opnieuw opent Peter Wohlleben ons de ogen aan de hand van de recentste wetenschappelijke inzichten en zijn eigen ervaringen over verbazingwekkende natuurverschijnselen. En hij laat ons zien dat de mensen in veel opzichten nauw verweven zijn met de natuur.

 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.
Cookies op groen.be

Groen gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de website goed te laten functioneren. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.

Als je daarvoor toestemming geeft, maken we ook gebruik van marketingcookies. Die stellen ons in staat om de website beter af te stemmen op jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Voorkeuren aanpassen
Alle cookies accepteren