Gluren bij de Waalse buren

11 September 2024

Gluren bij de Waalse buren

De GroenPlusvierdaagse in en rond Doornik trok begin juli vlotjes een veertigtal deelnemers. Met liefst 32 eva’s en slechts 7 adams busten we richting Mont Saint-Aubert, in de buurt van Tournai (Doornik). Vanuit de Floreal keken we er neer op ‘le Pays des Collines’, zowat de voortzetting van onze Vlaamse Ardennen.

Maar laten we even inzoemen op het programma dat we er afwerkten. Daarin zaten, met de steden Tournai, Ath en Mons wel wat toeristische elementen, maar organisator Kathleen Bevernage had ook voldoende groene en sociale accenten gelegd. Het werd dus een gevarieerd ‘gluren bij de Waalse buren…

Wat bleef hangen van deze vierdaagse? Wat nodigde uit tot een nieuw bezoek? Of wat kan interessant zijn voor wie er niet bij kon zijn? Als ik inzoem op de bezochte musea, zijn vooral Notre Dame de la Rose in Lessines en het Musée d’Histoire Naturelle in Tournai me bijgebleven. Notre Dame herbergt niet enkel een opmerkelijk stukje geneeskundige geschiedenis, er hoort ook een uitvoerige kruidentuin bij. Voor er sprake was van farmacologie kon men in de Notre Dame terecht voor geneeskundige kruiden. Lessines is makkelijk bereikbaar via het spoor.

Het Musée d’Histoire Naturelle in Tournai kan een bezoek aan de Antwerpse ZOO met glans doorstaan. Alleen, de beestjes staan er roerloos bij, want ze zijn in de loop der tijden meesterlijk opgezet. Het Musée bestaat dan ook al sinds 1828 en is meteen het oudste in België. Dank zij onze passage kon de tweetalige gids haar kennis van Nederlandse dierennamen een flink stuk bijspijkeren!

Als we Bart De Wever moeten geloven, vormt Wallonië louter ballast in de vooruitgang. We bezochten twee projecten die dat tegenspreken. In Ath loopt in de Espace gallo-romain nog tot 29 november de expo ‘Van de Romeinse tuin tot afvalbeheer’. In 1928 stootte men in de buurt (Pommeroeul) op een ‘chaloupe’, een platbodem waarmee de Galliërs goederen vervoerden. De restanten ervan vormen de kern van de vaste collectie.

De gelegenheidsexpo legt de link tussen de Romeinse geschiedenis en het hedendaags afvalbeheer.
Daaruit leerden we dat Obelix en de zijnen nog zo dom niet waren. Bij het krieken van de derde dag zakten we ook af naar Silly (Opzullik), een van de 10 Belgische gemeenten die aangesloten zijn bij Cittaslow. Ook Damme en Maaseik maken deel uit van dit in Italië gestart project om de kwaliteit van het dagdagelijkse leven te bevorderen. Dit Netwerk van Langzame Steden besteedt o.a. aandacht aan voeding uit de korte keten en aan gastvrijheid.

Over het bezoek aan bio-boer Hughes Falys in Bois-de Lessines en zijn strijd tegen TotalEnergies leest u in ‘De Boerenzaak’, een artikel van Mieke. Als toemaatje kregen we een bezoek aan de Distillerie de Biercée aangeboden.
Niet direct iets wat je op een reisprogramma van GroenPlus zou verwachten, want eerder iets voor de NEOS en de OKRA’s van deze wereld. Maar distilleren, het heeft ook iets magisch en de alchemisten in Alexandrië hielden er zich de eerste eeuwen na Christus al mee bezig. Diehards in het gezelschap hielden het bij een blitz aan Ragnies; met zijn Romaans kerkje en zijn oude hoeven een van de mooiste dorpjes van Wallonië.

 

Walter Decoene

De foto's kan via de volgende links bekijken:


Foto's dag 1
Foto's dag 2
Foto's dag 3
Foto's dag 4

Foto's van Walter Decoene