Eutonie verzoent lichaam en geest

11 September 2024

Eutonie verzoent lichaam en geest

Preventie is in! Geregeld valt er wel een uitnodiging voor een of ander preventiecongres in je bus. En elke organisatie die zich respecteert heeft ook een infofolder die er ons op wijst ‘dat voorkomen beter is dan genezen’.

Meestal kom je daarin niet verder dan de ‘big five’ van de preventie: gezonder eten, meer bewegen, niet roken, deelnemen aan preventieve screenings en ‘laat je vaccineren’.

Preventie past in het individualistische waardenkader, zo eigen aan onze samenleving. Jij bent verantwoordelijk voor je gezondheid, de verantwoordelijkheid van het beleid wordt al te vaak onder de mat geschoven. Wie in een stad woont heeft meer kans op luchtwegeninfecties en longkanker veroorzaakt door fijn stof. Meer bewegen is voor ouderen afhankelijk van aangepaste voetpaden, beschik- en bereikbaarheid van openbaar vervoer…

Maar de ‘traditionele’ preventie blijft ook beperkt tot lichamelijke gezondheid.

Renild Van den Plas werd de voorbije jaren geconfronteerd met de zelfmoord van haar zoon en van haar partner. Ze vond weer evenwicht dankzij eutonie, Grieks voor ‘de juiste spanning’. Ze vertelt er vol overgave over…

“Eutonie kan je helpen om je lichaam en (bij uitbreiding) je leven beter te leren kennen. Zo kan je er juister mee omgaan. Door het stimuleren van je huidgevoeligheid, het ontdekken van overbodige spierspanning en het vinden van de juiste balans tussen in- en ontspanning, ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn. Ook je skelet speelt hierbij een rol.

Dank zij aangepaste oefeningen kom je terug in contact met de ‘wijsheid’ van je lichaam. Eutonie is een hulp om op een verantwoorde manier zorg te dragen voor jezelf; om burn-out, ouderdomsklachten of beroepskwaaltjes te voorkomen. Binnen bepaalde grenzen zorgt je lichaam immers zelf voor herstel.
De zoektocht die je via eutonie onderneemt beïnvloedt je dagelijkse handelen én je relaties. Eutonie is laagdrempelige, preventieve gezondheidszorg die je tot op hoge leeftijd meer levenskwaliteit kan bieden.”

Kan iedereen meedoen?

“Eutonie staat open voor iedereen die zichzelf wat beter wil leren kennen. Je bent nooit te oud om ermee te beginnen.
Je leert voelen en jezelf waarnemen. Iedereen start met de basisoefeningen. Naarmate je langer oefent, volgen er nieuwe oefeningen. Hierdoor verleg je de grenzen van de beweging en kan je vlotter, beter, soepeler, moeiteloos... bewegen.”

Hoe kwam jij in contact met eutonie?

“Zelf bleef ik niet gespaard van moeilijkheden. Dankzij eutonie kon ik moeilijke periodes in mijn leven op een constructieve manier doorleven. Dit geschenk kon ik niet voor mezelf houden. Ik volgde de 4-jarige opleiding tot eutonie-pedagoge. Ik ben dankbaar dat ik sinds 2008 meer dan 1000 cursisten heb mogen begeleiden bij hun zoektocht naar meer welbevinden en levenskwaliteit.

Eén van mijn cursisten omschreef het mooi: “Eutonie maakt mij rustig, maar toch wàkker. Ik doe alles véél bewuster en leef niet meer op automatische piloot. Ik ben een denker en een doener, zéker geen voeler, maar eutonie heeft mij toch terug wat meer leren voelen. En ik besef nu weer dat ik maar één lichaam heb en dat ik daar toch wat beter zorg voor moet dragen, want dat was een beetje ondergesneeuwd geraakt in de dagelijkse ratrace.”

Je kan kennis maken met eutonie via een cursus in groepsverband, individuele begeleiding, of vorming op maat van jouw organisatie. Meer info op www.eutonie-kempen.com/aanbod.html

 

Mieke Vogels