Meer openbare toiletten!

21 Juni 2024

Meer openbare toiletten!

In onze grote steden ruikt het vaak naar pis. Uit onderzoek blijkt dat we dat de meest degoutante geur vinden in de stad. Openbare toiletten zijn dus belangrijk. Ze zorgen niet alleen voor minder wildplassers, ze maken de stad ook inclusiever. Iedereen moet overal zijn behoefte kunnen doen.

Maar niet iedereen is gelijk voor de pot. Er heerst een toiletongelijkheid.
Zo heeft niet iedereen een eigen toilet ter beschikking. Bijvoorbeeld dak- en thuislozen. Nochtans hebben ook zij het recht hun behoefte te doen in alle privacy. Gratis toiletten voorzien in basishygiëne én aardigheid. Er zijn veel minder mogelijkheden om zittend dan staand je behoefte te doen.
Bovendien zijn die meestal redelijk smerig. Daarom moeten we dringend zoveel mogelijk gesloten publieke wc’s bijbouwen en die zo goed mogelijk onderhouden.

Op initiatief van schepen van netheid Zoubida Jellab (EcoloGroen) plaatste Brussel vier gratis zelfreinigende toiletten: op het Putterijplein en het Fontainasplein, ;in de Koolstraat en aan de Antwerpsepoort. "Momenteel zijn er 29 urinoirs, maar slechts twaalf openbare toiletten. Op termijn willen we alle urinoirs vervangen door openbare toiletten”, vertelt Jellab. “De toiletten zijn ook toegankelijk voor mensen met
beperkte mobiliteit. In 2024 installeert Stad Brussel nog twee gelijkaardige toiletten en vernieuwen we een aantal andere. Wie zich toch nog waagt aan wildplassen, riskeert een boete van €250.

“De vernieuwing van de Grote Markt van Tienen creëerde de opportuniteit om een openbaar toilet te plaatsen”, zegt schepen Tom Roovers (Groen).
“De wasbak, toiletpot en toegangsdeuren zijn in roestvrij staal vervaardigd en de onderdelen werden blind gemonteerd. Dit maakt het toilet bestendig tegen vandalisme.”

Een vernuftig systeem met vloer-, toilet- en wastafelreiniging zorgt er ook voor dat de ruimte proper blijft. “Bij het verlaten van het toilet wordt de toiletpot gespoeld, waardoor materiaal minder aan de toiletpot hecht”, legt schepen Roovers uit. “Bij blokkade of verstopping geeft een sensor onmiddellijk melding, zodat meteen de nodige maatregelen getroffen kunnen worden.”

Dankzij de automatische toiletpapierdispenser is er geen verspilling en ook het stroom- en waterverbruik is energiezuinig. Belangrijk is ook dat het toilet toegankelijk is voor personen met een handicap.

Wie het toilet wil gebruiken, betaalt een halve euro met de bankkaart. Je kan ook gebruikmaken van een eurosleutel. Een eurosleutel kan aangekocht worden door 70-plussers en personen met een fysieke beperking en geeft toegang tot openbare toiletten die hiervoor uitgerust zijn in heel Europa. De eurosleutel kost €27,50 en kan besteld worden via www.eurosleutel.nl.

Niet alleen onze schepenen voeren de druk op voor meer publieke toiletten.
Ook Groen Antwerpen vraagt meer openbare toiletten in de koekenstad.
Met een zelfgemaakte wegwijzer wees Groen in het Stadspark mensen de weg naar het dichtstbijzijnde toilet.
Met die actie klaagde onze partij het gebrek aan openbare toiletten in de stad aan. Fractieleider Ilse van Dienderen: "Voor een half miljoen Antwerpenaren zijn er op dit moment slechts 51 openbare toiletten. Bovendien zijn die niet altijd open en niet altijd toegankelijk voor meisjes en vrouwen, mensen met medische noden of minder mobiele mensen. Dat moet echt anders."

Gent telt ongeveer 185 openbare toiletten. Je vindt ze o.a. in ondergrondse parkings en openbare gebouwen als bibliotheken, zwembaden en musea.
Deze toiletten zijn gratis en goed vindbaar. Je herkent ze aan de blauw/witte verlichte plaatjes en bewegwijzering in de straat wijst je verder de weg.