Rotterdam programma

Programma:

Bezoek aan BlueCity

BlueCity is een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen op elkaar aansluiten, waardevolle producten maken van elkaars ‘afval’ en zo een voorbeeldstad voor de circulaire economie realiseren. BlueCity biedt ruimte, begeleiding en een dynamisch netwerk en helpt haalbare en schaalbare plannen om uit te groeien tot de omvang die nodig is om écht impact te hebben. Zo creëren we samen met ondernemers, onderzoekers, omwonenden, overheid en het onderwijs een circulaire economie, sluiten we kringlopen en vormen we de stad van de toekomst. 

 

Wandeling naar Restaurant Spirit, in de groene passage, voor het middagmaal

Het idee van Spirit is simpel: goed eten maken dat beter smaakt. Beter in je mond, in je hoofd én in je hart. Dus vind je bij Spirit alleen gerechten die elke dag eigenhandig klaargemaakt zijn met respect voor mens, dier, milieu en economie. Biologisch, vegetarisch, goed zoet en passend bij het seizoen.

In de Groene Passage staat mens-, dier- en milieuvriendelijk winkelen centraal. Je vindt er onder andere supermarkt Gimsel voor natuurlijke voeding en cosmetica, Van Binnen natuurlijk wonen, de Wereldwinkel met fairtrade producten en Labyrinth boeken en lifestyle.

 

Wandeling via het oude centrum naar de DakAkker

We stappen via de Luchtsingel, een verbinding tussen het centraal station en Noord en tussen Noord en de Binnenrotte over de  houten voetgangersbrug van 390 meter naar de Dakakker.
Bovenop het Schieblock is het eerste grote oogstbare dak in Nederland gerealiseerd: de Dakakker. Hier worden groenten, fruit en kruiden verbouwd en er worden honingbijen gehouden.

De Dakakker is de grootste dakboerderij van Europa waarbij direct met grond op dak wordt gewerkt. De Dakakker functioneert als proefopstelling om te experimenteren met verschillende manieren van groendaken. De DakAkker is een van de deelprojecten van het Stadsinitiatief De Luchtsingel.

 

Met de bus naar de Drijvende koeienstal Floating Farm

De eerste drijvende boerderij zal in het begin van 2019 openen. De boerderij heeft plaats voor 40 koeien. De hele productie is circulair.

Het produceren van voedsel is op een wereldbevolking die intensief groeit en steeds welvarender wordt een steeds grotere uitdaging. Er is immers steeds minder geschikte landbouwgrond over om voedsel te produceren. De wereldsteden dijen maar uit om aan de vraag naar woningen te voldoen waardoor de burger letterlijk steeds verder van de landbouw af komt te staan.

De 2800 vierkante meter grote Floating Farm wordt letterlijk een drijvende boerderij en de eerste ter wereld. Het is een betonnen ponton, waarop veertig koeien zullen worden gehouden. In de drijvende vrijloopstal komt later nog een platform met daarop een kippenstal.

We moeten zuinig zijn op onze natuur en het land efficiënter gaan gebruiken. Om voedselproductie dichtbij de consument te brengen is er ruimte nodig in de stad. Die ruimte is er niet op het land maar wel op het water. Door voedsel in de stad te produceren kunnen we de logistieke keten verkorten en tegelijkertijd op een transparante en educatieve manier gezond voedsel duidelijk, inzichtelijk en aantrekkelijk maken.

 

 

De Bus brengt ons naar het Dakpark Rotterdam

Dakpark Rotterdam ligt op een oud spoorwegemplacement , op negen meter hoogte bovenop het dak van een winkelboulevard. Het 1 kilometer lange en zo’n 85 meter brede, groene stadspark heeft drie bijzondere plekken: de mediterrane tuin (nabij het parkrestaurant), een speeltuin en een buurttuin. Cruciaal bij de totstandkoming was de betrokkenheid en inbreng van bewoners.

 

Einde : 18.00 u