Erik Rombaut - Sint-Gillis-Waas

Ik ben Erik Rombaut, in geboren in Sint-Niklaas (1955) en woon sedert 1978 in onze gemeente, eerst in Sint-Pauwels en sedert 1980 in Sint-Gillis Waas, in de Stationsstraat. We verkozen toen een huis te kopen in het centrum, vlakbij de scholen, de post, de winkels en de bushalte. Mijn 4 kinderen zijn dus allesbehalve achterbankautokids, ze stappen en fietsen in het dorp naar school, scouts, volleybal en jeugdhuis (toe het nog open was). Verkeersveiligheid in de dorpskom, daar lig ik wakker van.

Ik studeerde biologie aan de UGent en specialiseerde me in de ecologie en de milieukunde. Dat doe ik nog elke dag, geen thema waarvan de kennis zo snel evolueert. Ondertussen ben ik in binnen- en buitenland een veelgevraagd spreker over natuur en milieu (http://www.abllo.be/ecopolis-e-rombaut). Klimaatverandering, daar lig ik wakker van.

Een aantal jaren was ik wetenschappelijk medewerker aan de UGent, daarna kwam ik in het onderwijs terecht. Eerst als leraar wetenschappen in een aantal Middelbare scholen in Sint-Niklaas, daarna als docent en assistent professor in de Odisee Hogeschool en aan de KULeuven campus Sint-Lucas Architectuur, Stedenbouw en ruimtelijke planning in Gent en Brussel. Onze ruimtelijke chaos met negatieve gevolgen voor mobiliteit, wateroverlast en energieverspilling, daar lig ik wakker van.

Al 35 jaar ben ik secretaris van de Wase milieuvereniging ABLLO vzw (www.abllo.be) Ook bij Natuurpunt Waasland ben ik actief. Al meer dan 10 jaren is onze garage het verdeelpunt van ons lokaal voedselteam, 25 gezinnen halen er wekelijks op vrijdag biologisch voedsel op van lokale bedrijven. De spil van het voedselteam is mijn vrouw, Kathleen. Hoe kan het anders, ze is docente voedings- en dieetleer aan de Odisee Hogeschool. Gezond, veilig voedsel, daar liggen wij wakker van.

Ik ben nu op het einde van mijn loopbaan en heb door mijn job als wetenschappelijk onderzoeker de kans gekregen, bekostigd door de overheid, om erg veel kennis te verzamelen over hoe het anders kan, ook in Sint-Gillis Waas. Tientallen studiebezoeken met mijn studenten tot in het verre buitenland hebben me geïnspireerd met talrijke ideeën. Sociaal-ecologische stedenbouw is het antwoord op de grote maatschappelijke uitdagingen. Ik wil mijn kennis daarover dan ook beschikbaar stellen in de gemeente Sint-Gillis Waas. Dat deed ik al via de gemeentelijke milieuraad en commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro).