Pajottenland, Groen doet het toch maar

12 September 2023

Pajottenland, Groen doet het toch maar

Pajottenland, het klinkt sympathiek en uitnodigend. Maar buiten bakermat van de geuze, het kasteel van Gaasbeek en een vage verwijzing naar Pieter Bruegel, blijft dit gebied ten westen van Brussel toch ruim onderbelicht.

GroenPlus Vlaams Brabant deed daar iets aan en plande er een vierdaags verblijf met veel variatie. Ook het weer zat mee, dus alle elementen op een rij voor een leerrijke verkenning en een hartelijk weerzien.
Plattelandscentrum ‘Paddenbroek’ (in Gooik) wil het evenwicht bewaren tussen landschap, natuur en landbouw. Dat betekent vechten tegen ruilverkaveling en ondoordachte woningbouw. Een korte wandeling en een fietstocht schetsen ons een duidelijk beeld. In dezelfde buurt runnen Seppe en Hilde de bioveeboerderij ‘DubbelDoel’. Het ganse plaatje – te beginnen met pesticidevrij voer van eigen akker en weiland, tot het slachten in een klein ambachtelijk slachthuis- klopt helemaal. Toch moeten bijkomende beetjes helpen om het bedrijf leefbaar te houden. Europese steun gaat helaas naar grote ‘industriële’ bedrijven, niet naar de ‘kleintjes’.
Tuinbouwbedrijf ‘De Groentelaar’ (in Pepingen) voelt zich gesteund door initiatieven als De Landwijzer. De courgetten die we in een serre te zien krijgen zien er fris en gezond uit. Maar ook in dit bedrijf blijft het woekeren met middelen. Mieke Vogels bedenkt het bedrijf van Tijs en Sander met een groene pluim.

Lambiek, de grondstof voor geuze, kriek en faro valt niet weg te denken uit het Pajottenland. We vernemen er alles over in brouwerij 3 Fonteinen.
Niet het brouwproces, maar de ‘stekerij’ krijgen we te zien. Daar worden oude en nieuwe lambik oordeelkundig gemengd en gaan samen op de fles voor verdere rijping tot geus.
Je moet liefhebber zijn van het zurige brouwsel, maar het is wel een ideale dorstlesser op zonnige zomerdagen.
Tussen Sint-Kwintens en Sint Martens Lennik ligt een zachte vallei die uitnodigt tot wandelen. Groenschepen Hendrik Schoukens leidt ons rond in Sint-Martens. Dit is echt hartje Pajottenland. In de tuin van de oude pastorie genieten we van een paradijselijke picknick. Alwin Loeckx maakt ons vertrouwd met de werking van Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei.
Een bezoek aan de 49 ha kasteeltuin van Gaasbeek confronteert ons met een levend museum van fruit, groenten en andere gewassen. Hier heerst alvast een multi-culturaliteit aan rassen!
Om de vierdaagse af te ronden blijven we nog even in Ninove, de plek waar we overnachtten. Op het stadhuis worden we verwelkomd door Groenschepen Wouter Vande Winkel. De coalitie die in 2018 werd gevormd om het Vlaams Belang te stuiten, heeft met de schaarse middelen waarover men beschikte goed werk verricht, maar voor Samen (de formatie waarmee Groen in 2018 deelnam aan de verkiezingen) biedt 2024 nog weinig perspectief. En dan stelt zich (ook voor andere, kleinere Groenkernen zonder volledige lijst) de vraag: met eigen accenten een plek afdwingen op een sterke lijst, of het toch maar op eigen kracht riskeren.

 

Walter Decoene

 

Bekijk de fotoreportage