Bing en ChatGPT, o wee?
12 September 2023

Het ligt nog vers in het geheugen: 30 november 2022. Open Artifical Intelligence, het bedrijf achter ‘ChatGPT’ komt uit de kast. Ondertussen is ook concurrent “Bing” aan de slag.
Om te weten hoeveel artificiële intelligentie ik hiermee uit mijn laptop kan toveren opende ik het programma ‘Bing’ en stelde de volgende vraag: “Hoe groot is de oppervlakte van een olifant, als je hem volledig openvouwt?”.
Daar moest Bing toch wel even over nadenken, maar na exact 17” toverde het programma een antwoord op mijn scherm, aan een typsnelheid die ik indertijd op mijn examen dactylo niet haalde. “Dat is een interessante vraag”, begon de tekst. En daarna volgde een volledig scherm aan uitleg waarbij ‘h = (V - (4/3) πr^3) / πr^2’ als formule voor de berekening voorgesteld werd. Aldus komt Bing voor een Afrikaanse olifant op 201.000 cm² en voor een Aziatische op 153.000 cm². Bing laat volledigheidshalve nog weten dat de slurf en de poten in deze berekening niet zijn opgenomen.
Overdonderd door zoveel kennis dacht ik: “We maken het nog wat moeilijker en we stellen gewoon de vraag: “Is Zilverblad een goede naam voor het ledenblad van GroenPlus?” En jawel, ook nu weer een degelijk en zeer genuanceerd antwoord. “Het hangt ervan af welke doelgroep je wil bereiken en welke boodschap je wil overbrengen. Voor de ene mens heeft Zilverblad een positieve associatie met wijsheid, ervaring en duurzaamheid; voor anderen een negatieve associatie met ouderdom, vergankelijkheid en saaiheid.”
Handig denk je dan, zo’n machine die vanuit een vernuftig algoritme heel het web afschuimt en aldus ‘originele’ teksten op je scherm spuit.
Maar ho, het blijft toch wel meer dan opletten geblazen. In zo’n overtuigend geschreven tekst kunnen evengoed denkfouten en verzonnen gegevens opduiken. En ook racistische of seksistische taal. Het programma is er immers op getraind teksten te gebruiken die het op het internet vindt. In ChatGPT-kringen bestaat er zelfs al een vakterm voor, wanneer er op een heel overtuigende manier dingen worden beweerd die niet waar zijn: het programma ‘hallucineert’… En tja, wat als het algoritme straks bepaalde meningen censureert?…
Een aantal werkgevers zijn alvast in de wolken. Veel eenvoudige taken kunnen via Bing, ChatGPT en… door de computer overgenomen worden. Grote productiviteitswinst loert om de hoek. Maar als werk daardoor werkbaarder wordt volgt een andere vraag. In bepaalde functies zullen mensen door het wegvallen van het eenvoudige werk verplicht worden om 8 uur aan een stuk creatief te zijn. En dat kan best héél vermoeiend uitvallen.
Maar tegelijk is dat ook een geruststelling: voor de creativiteit zullen we nog altijd zelf moeten zorgen. Dat merken we wanneer we Bing vragen naar een nieuwe naam voor Zilverblad. Bing geraakt dan niet verder dan ‘GroenPlus Magazine’ en ook wel … PIT. Als we een andere naam willen, moeten we dus beroep doen op de creativiteit van onze leden.
Het meest geruststellend is wel dat er nog geen programma’s bestaan die artificiële emoties hebben. Bing zal nooit verliefd worden. Of zich gekwetst voelen. Het zal nooit kwaad worden op ons en het zal ons ook nooit troosten. Ook in kunstkringen mogen ze nog op twee oren slapen: Bing zal nog niet zo snel een nieuw ‘Verdriet van België’ bedenken!
Ter info: de afbeelding van de huisjes in het artikel ‘De Kers op de taart!’ is online gemaakt via ‘Midjourney’
Hervé Devos