Wouter De Vriendt: "Loon inruilen voor onzeker pensioenfonds is slecht idee"

Wouter De Vriendt:

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zegt dat hij salarisverhogingen wil omzetten in bedrijfspensioenen. Deze aanvullende pensioenen hangen echter af van de prestaties van de financiële markten. Loon waar mensen recht op hebben afromen naar onzekere aanvullende pensioenen, is voor Ecolo-Groen geen menselijk beleid. "De regering heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor gegarandeerde fatsoenlijke pensioenen, in plaats van in de kaart te spelen van de bedrijfspensioenen", zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. De bevolking werd al getroffen door een loonstop en een indexsprong. Van de minimale loonmarge die er nog is, wil de minister nu een deel afnemen en in een onzeker fonds stoppen.

 

De Vriendt:
"Het wettelijk pensioen is een vangnet voor alle burgers, ook diegene zonder aanvullend bedrijfspensioen. Aanvullende pensioenen moeten aanvullend blijven. De regering blijkt blind voor de financiële risico's verbonden aan de pensioenfondsen, zeker in tijden van lage rente. Ze kunnen dus in geen geval de kern zijn van een solidariteitspolitiek die naam waardig."

Het voorstel van Bacquelaine komt neer op een verzwakking van het wettelijk pensioen. "Met de huidige besparingsregering is elke loonsverhoging welkom. Zuurverdiende centen horen op het loonbriefje, niet in een onzeker pensioenfonds. De minister zou moeten vechten voor een stevige financiering van het wettelijk pensioen. In plaats daarvan gedraagt hij zich als een handelsvertegenwoordiger van pensioenfondsen", besluit De Vriendt.