Vredesvrouw Hilde Naessens

14 December 2018

Vredesvrouw Hilde Naessens

Vredesvrouw Hilde Naessens

Hilde Naessens van Vredesactie en GroenPlus is 1 van de Vredesvrouwen gehuldigd in de Senaat. Senator Sabine de Bethune spelde haar de Zilveren Klaproos op. Hilde is sinds haar 14 jaar actief in talloze vredesacties, ook van burgerlijke ongehoorzaamheid. Daardoor kwam ze enkele keren in een cel terecht. Het bestuur van GroenPlus had Hilde daarvoor voorgedragen en de Nationale Vrouwenraad heeft haar kandidatuur aanvaard.

Hilde Naessens, leerkracht niet-confessionele zedenleer, 61 jaar, was reeds als student betrokken bij acties voor vrede. De Vietnam oorlog, de staatsgreep in Chili, de moord op aartsbisschop  Romero waren het begin van een engagement voor Vrede. Zij nam deel aan en organiseerde manifestaties. In de jaren 80 was ze actief betrokken bij Cactus 8O (café Cactus – Brugge), een lokale groep die protesteerde tegen de wapentransporten via Zeebrugge. Ook werd ze actief bij VAKA (Vlaams Actiecomité tegen Atoomwapens). In haar lessen zedenleer deed ze eveneens aan vredesopvoeding. Ze organiseerde mee anti-rakettenbetogingen, Bomspotting, NATO Game Over, Plane Spotting (actie tegen wapentransporten aan de luchthaven Oostende). Twee maal engageerde ze zich tegen de aankoop van gevechtsvliegtuigen. De eerste maal tegen de aankoop van de F-16, de tweede maal tegen zijn vervanging.

Acties van burgerlijke ongehoorzaamheid deden haar meerdere malen voor enkele uren in de cel belanden.

Ze is nog steeds actief bij Vredesactie Nationaal en helpt o.a. mee als gids met de “lobbytour”, een wandeling langs wapenbedrijven en lobbykantoren te Brussel. Twee jaar geleden richtte ze een plaatselijke afdeling op van Vredesactie in Brugge. Deze afdeling heeft ondertussen al verschillende acties opgezet zoals een ‘die-in’ (protest tegen de oorlog in Syrië), een filmavond met de vertoning van “Shadow World”, info- avonden over de nieuwe gevechtsvliegtuigen, actietrainingen geweldloos verzet, een lezing over migratie en oorlog, info-avond over EDA. Op evenementen zoals Feest in Park, Vama Veche, … heeft Vredesactie Brugge telkens een  stand met info om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor de vredesbeweging. Dit jaar willen ze een heuse Vredesdag organiseren te Brugge.

Ze is zeer begaan met de vluchtelingen. Ze begeleidde haar leerlingen vorig schooljaar naar het Maximiliaanpark om er een ontbijt te uit te delen aan de wachtende asielzoekers. Dikwijls gaat het om mensen die wegens conflicten of de klimaatverandering hun have en goed verlaten. Terwijl zij zelf daarvan meestal niet de oorzaak zijn. Hilde ziet duidelijk dat een keuze voor duurzaamheid de wereldvrede bevordert.

Ook is ze bekommerd om het milieu en klimaat. Ze koos daarom begin jaren 90 voor Agalev/Groen, omdat aanslagen op het planetaire eco-systeem leiden tot conflict en oorlog. We moeten af van onze fossiele verslaving en resoluut opteren voor energiebesparing en hernieuwbare energie. In november 2015 stapte Hilde enkele dagen, samen met een 10-tal andere GroenPlussers naar de Klimaattop van Parijs om een ambitieus Klimaatakkoord te vragen. Ook was ze aanwezig op de klimaatbetoging in Oostende op 6 december 2015.

Hilde is bestuurslid van GroenPlus, de ouderenwerking van Groen. Op de bestuursvergaderingen brengt ze geregeld themata aan i.v.m. vrede en weet daar belangstelling voor te wekken. Daardoor is ze in elk geval al onze vredesvrouw bij uitstek geworden.

 

Foto's