08 Januari 2024

13.30u -
16.30u

Verloren maandag
met Erik Vlaminck, alias "Dikke Freddy"

Peperfabriek , 31-33 Breughelstraat, 2018 Antwerpen

Verloren maandag<br>met Erik Vlaminck, alias

Verloren Maandag wordt traditioneel gevierd op de eerste maandag na Driekoningen, al heeft die traditie vooral in en rond Antwerpen stand gehouden. Daar worden op deze dag massaal worstenbroden en appelbollen gegeten.  Voor het waarom van die lekkernijen doen verschillende verklaringen de ronde.  Dit is er één van :


👉 De schuld van de ambtenaren

Middeleeuwse akten vermelden al de 'Lundi Parjuré', of 'Verzworen Maandag'. Dat was de dag waarop ambtenaren de eed aflegden, en er dus niet gewerkt werd. De dag was 'verloren', en dan maakte men er ineens maar een feest van ter ere van de eedaflegging. Om dat feest voor de stad betaalbaar te houden, kreeg iedereen een goedkoop vleesbroodje te eten.

 

> Ik smul graag mee en schrijf me in

 

Erik Vlaminck hoeven we niet voor te stellen.

ErikVlaminck-LR©LisaDeveltere-1411.jpg

Erik Vlaminck  combineert maatschappelijk engagement met een ijzersterke pen. In toegankelijke taal omkadert burleske humor de ernst in zijn romans, columns, pamfletten en theaterteksten.

Dikke Freddy, het personage van de auteur, kaart armoede en ongelijkheid aan, in vaak humoristische, maar vooral trefzekere brieven aan het adres van wie het voor het zeggen heeft: het OCMW, de reisbureaus, de koning der Belgen, de burgemeester der Antwerpenaren en zowat alle ministeries. 

Erik Vlaminck schreef ook samen met Jos Geysels 3 boeken over armoede : " De schande van de keerzijde"," Uit woede en onbegrip " en "Ten derde male".

Praktisch

👉 locatie : Peperfabriek, Breughelstraat 31-33, 2018 Antwerpen (bereikbaar met tram 4 vanuit Berchem station of vanuit Antwerpen Centraal. Afstappen halte Sint Vincentius)

👉 welkom vanaf 13u30

👉 prijs : 5€, te betalen op de rekening van GroenPlus : BE23 5230 8030 7991

 

Van harte welkom

Jef_Schauwaers_240.jpg

Jef Schauwaers
Voorzitter Provincie Antwerpen