09 Januari 2023

13.30u -
17.00u

Verloren maandag

Peperfabriek , 31-33 Breughelstraat, 2018 antwerpen

Na 2 coronajaren nemen we de traditie terug op van “ Verloren Maandag “ * . 

Vroeger werd dat georganiseerd door de Antwerpse Groene Senioren, nu door GroenPlus Provincie Antwerpen.

Tevens nodigen we Vlaams Parlementslid Staf Aerts en Federaal Parlementslid Kim Buyst (onder voorbehoud) uit voor een “energiebabbel”.

Programma

13u30 : ontvangst

14u00 – 15u30 : energiebabbel

15u30 – 17u00 : worstenbrood en appelbollen.

Schrijf je HIER in .

* Het is in Vlaanderen (en vooral in de provincie Antwerpen) de gewoonte om op deze dag worstenbroden en appelbollen te eten.
Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen 's zondags hun loon uitbetaald. Sommige mannen gingen dan op café zich bezatten en gaven het overschot van hun geld aan hun vrouw. Maar op Driekoningen - een feestdag - vierde iedereen feest met het loon en was er de volgende maandag zo goed als niets over. Om toch niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen alle cafés en slagers af om toch maar iets te eten te hebben. De slagers maakten dan worstenbroodjes - wat goedkoop, lekker en vullend was - en gaven die dan aan de arbeiders. Die dag werd er dan ook alleen verlies gemaakt door de slagers en het was dus een dag van verloren arbeid, een 'Verloren Maandag'.

De traditie van 'Verloren Maandag' is vooral hardnekkig in de provincie Antwerpen en in Doornik. Als men tegenwoordig in Antwerpen op deze maandag iets gaat drinken in een café krijgt men er steevast gratis een worstenbroodje bij.