07 Augustus 2021

10.00u -

08 Augustus 2021

16.06

Wandeling: Van landschapspijn naar landschapszorg

Pomona , 3 Bralstraat-West, 9130 verrebroek

De wandeling combineert een aantal uitzonderlijke sites en neemt een volle dag in beslag. We starten met een bezoek aan Pomona, de plukakker, om vervolgens naar het Panneweel te trekken. Het Natuurhuis Panneweel is een schuur gelegen op een oud boerenerf. Hier organiseert Natuurpunt diverse educatieve activiteiten (begeleide wandelingen, tentoonstellingen...). De picknickplaats voor de schuur gebruiken we om onze boterhammen op te eten. In de namiddag brengen we een bezoek, onder begeleiding, aan de Saleghemkreken.

In Sint-Gillis-Waas vormen de krekelplassen een unieke biotoop. Ze bestaat uit een kronkelig snoer van kleine en grote plassen, rietkragen, wilgenbosjes en moerassen. Samen met de soms bloemrijke dijken, de populieren en de vele knotwilgen vormen ze een landschap met een rijke natuur. Bijna alle Saleghemkreken hebben een eigen naam; Rietmoer, Twaalf Gemeet, Karnemelkputten... 

Kreken en wielen zijn restanten van overstromingen. 

Een van de mooiste gebiedjes, het Sint-Jacobsgat, wordt begraasd door paarden en is vrij toegankelijk. Een ander gebiedje, het Panneweel, is een verland wiel, ontstaan uit een dijkdoorbraak omstreeks 1627. In het gebied bevinden zich enkele interessante drijftilvegetaties.

 

PROGRAMMA:

  • voormiddag: bezoek aan de bioboomgaard en voedselbos Pomona
  • middag: bezoek aan Natuurhuis Panneweel met lunch
  • namiddag: bezoek aan de Saleghemkreken (met gids).

START:

  • Om 10:00 – Bezoek Pomona: Bralstraat West (ter hoogte van nr 3), Verrebroek
  • Om 12:00 - Bezoek Panneweel en lunch: Krekeldijk 2, Meerdonk. Boterhammen meebrengen. Drank aan democratische prijzen
  • Om 13:15 – bezoek aan de Saleghemkreken
  • Einde met koffie en gebak rond 16:30

INSCHRIJVEN:

via mail bij Lieve Parmentier - [email protected] voor 4 augustus. Maximaal 30 deelnemers. Deelname in de kosten: 5 euro ter plaatse te betalen.

HOE GERAKEN?

Verplaatsing met eigen wagen. Mogelijk carpool van bij station Sint-Niklaas: bel Dirk Blendeman op 0486 27 02 09 (tussen 18:00 en 20:00).