21 Maart 2024

10.30u -
13.30u

Studiedag "Recht op Grijs"

Vlaams Parlement , Leuvense weg, 1000 Brussel

Studiedag

Programma

Welkom door prof. Jean-Pierre Baeyens – coalitie Ouderenrechten

Prof. Dominique VertéVergrijzing: tijd voor verandering!

De veroudering van de bevolking is één van de meest ingrijpende evoluties van de jongste vijftig jaar. Hoe willen we hier als samenleving mee omgaan? In Geen land voor oude mensen schreef Filip Rogiers: “Het is met vergrijzing als met klimaat. We zagen het van ver aankomen, we hebben niets voorbereid.” Nadenken over antwoorden op de maatschappelijke transitie van de vergrijzing is een dwingende nood

Dr. Ruth Soenen, Simply Community – Het kleine ontmoeten, op het ritme van het leven

Gewone, alledaagse contacten zijn belangrijker dan we denken. Een praatje met een ander hondenbaasje in het park, een glimlach naar de ouder van een levendige kleuter op de stoep, wat small talk met een oudere heer in de bib… Dit kleine ontmoeten doet iets heeft een impact op het welbevinden van het individu maar ook op het sociale klimaat van een plek. Het kleine ontmoeten is voor ieder van ons van belang. Maar wat als we een dagje ouder worden? Wat kan het dan  betekenen?

Dr. Jonas Lefevere – De politieke voorkeuren van Vlaamse ouderen

In welke mate heeft de vergrijzing van de Vlaamse bevolking als effect dat de belangen en beleidspreferenties van oudere burgers ook politiek doorwegen? Het politieke belang van ouderen zou kunnen toenemen omdat ze een steeds groter aandeel van de bevolking vormen: in 2000 was 17% van de inwoners van het Vlaams Gewest 65 jaar of ouder, terwijl dit in 2023 naar 21% was gestegen of één op vijf. Daarboven zal de trend naar een groeiende groep ouderen niet afnemen, aangezien de “babyboom” generatie, die de grootste leeftijdsgroepen vormen, aan de vooravond van hun pensioen staan (Statistiek Vlaanderen, 2023).

Hoe kijken Vlaamse democratische partijen naar het ouderenbeleid? 

Politiek panelgesprek met

  • Hannes Anaf (Vooruit)
  • Veerle Geerinckx (N-VA)
  • Irina De Knop (Open VLD)
  • Els Van Hoof (CD&V)
  • Lise Vandecasteele (PVDA)
  • Jeremie Vaneeckhout (Groen).

Prof. Johan Leman – Enkele voorlopige besluiten

Praktisch

Locatie: Brussel, Vlaams Parlement.

Onthaal en koffie vanaf 10:00. Start programma om 10:30. Einde omstreeks 13:30.

Schrijf in vóór 13 maart via https://forms.gle/guppLC6P7fNA6YNAA

Uw inschrijving is definitief na overschrijving van 32 euro (boek inbegrepen) of 12 euro (zonder boek) op rekening BE32 5230 8074 5202 van SWAN.

Organisatie: Coalitie Ouderenrechten met Cultuurvuur vzw, ABVV-senioren, Brussels Ouderenplatform, Foyer vzw, Grijze Geuzen, GroenPlus, Home-info, Kom op tegen Kanker, S-plus, Vief vzw, Zij-kant en de Vereniging van Dienstencentra.

Meer informatie via [email protected] of 0468 13 11 73.