Stop het wapengeweld, geef onderhandelingen een kans!

25 Februari 2023

Stop het wapengeweld, geef onderhandelingen een kans!

24 februari 2023 Vandaag 1 jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen.  

Naar aanleiding van deze trieste verjaardag vormden een vijftigtal leden van  GroenPlus een vredescirkel op het Europaplein voor het Brusselse Centraal-Station.

Hiermee willen we de slachtoffers van de oorlog herdenken maar ook en vooral oproepen om de wapens neer te leggen en de onderhandelingen een kans te geven.

We zijn allen sinds vele jaren lid van de vredesbeweging en stapten op achter de slogan ‘Nooit meer oorlog’.

Onze geschiedenis is een aaneenschakeling van oorlogen geprovoceerd door niets ontziende agressors en leert ons dat geweld, militaire operaties, oorlog, geen oplossingen zijn voor een conflict. Integendeel, het zijn de kiemen voor een volgende confrontatie.

Wat Poetin aanricht in Oekraïne kan niet!

Poetin is bovendien een agressor in een geglobaliseerde wereld. Elke uithoek van deze planeet is verbonden via handelsroutes en financiële stromen wat maakt dat deze oorlog ook leidt tot energieschaarste in Europa en hongersnood in Afrika. Daarboven zweeft ook nog eens het toegenomen gevaar op klimaatchaos. Een oorlog als die in Oekraïne is daardoor collectiever en gruwelijker dan ooit’ 

De bedenkelijke winnaars van deze oorlog zijn de energiebedrijven en de wapenindustrie. De oorlog voedt de armoede bij ons en in het zuiden.

Vanuit een humanitair perspectief moeten de gevechten zo snel mogelijk stoppen. Vernielingen, slachtoffers, vluchtelingen, mensen vragen daar niet om. Dagelijks sneuvelen ook jongeren, aan beide zijden van de frontlinie. Jongeren die een mooie toekomst wachtte.

De Westerse wapenleveringen en de omvangrijke productie van de Russische wapenindustrie zijn de olie die het conflict verder laten branden. Escalatie loert steeds om de hoek, inclusief een escalatie tot een ‘beperkte kernoorlog’.

De grootmachten in de wereld moeten stoppen met de partijen te bewapenen en hun invloed inzetten om tot een onderhandelde oplossing te komen.

Mieke Vogels
Voorzitter GroenPlus
0473 870621