Samenhuizen, het kan!
14 April 2023
Op zaterdag 11 maart was Frederik Janssens onze gastheer. Frederik woont ondertussen al 35 jaar in één van de oudste samen-huis projecten van Antwerpen, De Haringrokerij.
Met 35 werden we ontvangen in de gezamenlijke ruimte die de bewoners gebruiken voor feestjes, vergaderingen. Frederik vertelt zijn verhaal. Ook na 35 jaar blijft hij grote voorstander van samenhuizen. De oorspronkelijke bewoners verlaten momenteel hun te groot geworden gezinswoningen. Sommigen vertrekken naar een ander en nieuw project ‘De Wasserij’.
Frederik blijft in een nieuw ingericht appartement binnen het project en, omdat hij niet het eeuwige leven heeft, zegt hij, wil hij nu het project verankeren in een coöperatieve, zodat het voor altijd een samenhuizen-project blijft. Op één na zijn alle units ondertussen verkocht aan Wooncoop.
Wat is Wooncoop?
Frederik geeft het woord aan Karel Lootens die toelichting geeft.
Wooncoop koopt op vraag van burgers panden of gronden, maakt ze klaar voor bewoning en beheert het goed tijdens de bewoning. Bewoners zijn geen eigenaar van de grond of de stenen, maar zijn eigenaar van aandelen in de coöperatie. De bewoner betaalt huur aan de coöperatie. Hoe meer aandelen hij heeft, hoe lager de huurprijs. Jonge gezinnen kunnen stilaan meer aandelen verwerven en zo minder huur betalen.
Als de bewoner vertrekt, koopt de coöperatie zijn aandelen weer in en zoekt een nieuwe bewoner voor die unit.
Er zijn heel wat mensen die willen samen wonen, maar de weg is vaak lang en moeilijk. Wooncoop ontzorgt en levert cohousing ‘sleutel op de deur’. Karel Lootens meldt er wel bij dat het niet altijd van een leien dakje loopt. Hij bezorgt ons een lijst met verbeterpunten in de wetgeving. Die is vandaag nog steeds gericht op het verwerven van een eigen gezinswoning.
Wooncoop bestaat momenteel 5 jaar en beheert 22 projecten. Meer info https://www.wooncoop.be/projecten/
Ook Annick Annaert zit mee aan tafel en vertelt ons over
Abbeyfield Vlaanderen. Dat staat voor kleinschalige cohousing, waar je privé woont en samen leeft. Waar jij beslist over je ik-tijd en de tijd die je met de andere bewoners wil doorbrengen.
Omdat het concept is uitgedacht voor 55+ers en dus met ouder worden in het achterhoofd, zijn alle ruimten rolstoeltoegankelijk. Elk appartement heeft een woonkamer, een keukenhoek, een slaapkamer en een badkamer. De gemeenschappelijke ruimte bevat een keuken, een living, een gastenkamer met extra sanitair, een was- en hobbyruimte, lift, fietsenstalling en waar mogelijk ook een tuin.
De huur van je appartement is vergelijkbaar met de huur van een gewoon appartement en dus afhankelijk van de buurt, de kosten voor de gemeenschappelijke delen,…een kleine bijdrage voor de vzw Abbeyfield.
Als bewoner ben je lid van de vzw, die opgericht wordt voor je huis. Zo heb je ook automatisch volledige inzage in de boekhouding.
Meer info op: https://www.abbeyfieldvlaanderen.be/Abbeyfieldhuizen
Voor enkele sfeerfoto's van Walter Decoene en Gerda Sallaets kan je hier terecht.