Rusthuizen: nood aan wettelijke winst- en personeelsnormen

12 Oktober 2017

Rusthuizen: nood aan wettelijke winst- en personeelsnormen

Parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) over commerciële rusthuizen:

 

Er zijn tal van ondernemers die zorg aanbieden met hart en visie, maar beursgenoteerde bedrijven die rusthuizen verhandelen horen niet thuis in de zorg. Wanneer enkel winst het doel is, vertaalt zich dat naar de kwaliteit van de zorg. Groen stelt daarom voor om wettelijke grenzen op winsten te zetten. Een sociaal rendement voor ondernemers die zorgkwaliteit vooropstellen kan, maar miljoenenwinsten maken door te besparen op essentiële onderdelen van goede zorg zoals gezonde voeding, is onaanvaardbaar.

Het probleem gaat verder dan commercialisering alleen. De lage personeelsnormen zijn een probleem in alle rusthuizen. Een rusthuis dat voor een nachtdienst twee mensen inzet voor 60 ouderen is vandaag wettelijk in orde. Dan weet je toch dat er iets schort aan de wet. Personeel in rusthuizen werkt zich vandaag de ziel uit het lijf, maar heeft veel te weinig tijd. De Vlaamse Regering moet de normen verstrengen en meer middelen vrijmaken om extra personeel naar de rusthuizen te leiden.

Het is de plicht van de overheid om op kwaliteit te waken en wantoestanden door de zorginspectie te laten opsporen. Op dit moment ligt in het Vlaams Parlement een nieuw decreet voor de zorginspectie voor. "De Vlaamse Regering mist daar echter een enorme kans. Ze geeft de inspectie niet de bevoegdheid om de concerns van rusthuizen te controleren. Terwijl ze net daar controle kan krijgen op deze uitwassen. Er moet nu werk gemaakt worden van zorg die om mensen draait."

Een Pano-reportage, uitgezonden op Eén, toont ontoelaatbare leefomstandigheden in commerciële woonzorgcentra.
Reporter Lina Nasser werkte tien weken als vrijwilliger in zeven rusthuizen in Vlaanderen. De problemen hebben veelal te maken met een tekort aan personeel.


Elke Van den Brandt - Vlaams parlementslid

 

Je kan de volledige reportage herbekijken op VRT NU : https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/pano/2017/pano-s2017a11/