GroenPlus wil dat elke inwoner in Vlaanderen zicht heeft op een boom, een parkje of pleintje op wandelafstand en een park- en bosgebied op fietsafstand vindt. Groen neemt de “groennormen” van ANB (Agentschap Natuur en Bos) in haar programma op en vertaalt ze in bestuursakkoorden.
Mensen die in een groene omgeving wonen voelen zich niet alleen gezonder, ze zijn het ook. Ze gaan minder vaak naar de huisarts, hebben minder last van depressie, diabetes en longaandoeningen, en herstellen gemakkelijker van stress.
Vooral bij oudere en eenzame mensen zorgt groen voor stabiliteit. Een boom bot altijd in de lente en verliest zijn blaren in de herfst, hij vertelt je of er veel of weinig wind is, biedt een onderkomen aan vogels, vlinders ...
GroenPlus wil dan ook dat elke inwoner in Vlaanderen zicht heeft op een boom, een parkje of pleintje op wandelafstand (binnen de 500 meter) heeft en een park- of bosgebied kan bereiken op fietsafstand (5 kilometer).
Bij de opmaak van nieuwe regionale of lokale ruimtelijke plannen, bij het afleveren van bouw- of verkavelingsvergunningen en bij om het even welke nieuwe ontwikkeling van een gebied, gelden deze groennormen als het absolute minimum.
De gemeente brengt de lokale groensituatie in kaart en maakt een meer –jaren- investeringsplan om iedereen het recht op groen en natuur te garanderen.
De zorgsector werkt graag samen met natuurorganisaties, omdat een natuurlijke omgeving ook mensen geneest. Bekijk met de lokale zorgsectoren of zij willen meestappen in initiatieven waar een kruisbestuiving ontstaat tussen natuur en zorg. Voor dementerende mensen is een "belevingstuin" met eetbare planten een heel goede zaak. een schoolklas kan mee instaan voor het onderhoud en heeft zo contact met deze mensen.
Terug naar natuur en milieu
Menselijker, eerlijker, gezonder #wijtellenmee