Programma fiets4daagse

Woensdag 31 juli

10:00: Ophalen van fietsen voor deelnemers zonder fiets in het station van Aarschot. De bagage wordt opgehaald.

11:30: Aankomst in het onthaalcentrum “De Pelgrim” te Scherpenheuvel. De Pelgrim is een eenvoudig, gezellig en gemakkelijk toegankelijk onthaalcentrum, gevestigd in de vroegere schoolgebouwen van de zusters Ursulinen op het Isabellaplein. Mensen met een eigen fiets komen rechtstreeks naar De Pelgrim. Er is parking voorzien aan de Mariahal - fietsen kunnen achteraan De Pelgrim veilig gestald worden.

12:30: Eigen picknick in het centrum met duidings- en afsprakenmoment over de vierdaagse.

14:00: Start van een fietstocht via de Maagdentoren en het Ernest Claeshuis in Zichem naar Averbode. Een wandeling in het Merodegebied “Bos en heide” onder deskundige leiding van Yves Vanden Bosch, met accenten op biodiversiteit. We eindigen in de beroemde “lekdreef” voor een ijsje om van daaruit terug richting de Pelgrim te rijden, waar we ons kunnen opfrissen voor de avond.

18:30: Avondmaal in de Heerlyckheid, een sociaal-economisch bedrijf. Bij de Heerlyckheid gaat kwaliteit voor de klant hand in hand met eerlijke handel, goede zorg voor de medewerkers en het stimuleren van het lokaal netwerk. De Heerlyckheid verdient aldus een Groene Pluim (cfr. vrijdagavond).

19:30: Avondactiviteit (optie): korte lezing door Natuurpunt met debat.

Donderdag 1 augustus

08:00: Ontbijt.

09:30: Mooie fietstocht langs de Demer naar Langdorp met een ommetje naar “Het Beloofde Land”, het eco-seizoenstuinaanlegbedrijf van Mark Denruyter. Mark zal ons kort inwijden in zijn dertigjarige kennis. Een Groene Pluim waardig! We bezoeken een kerkje in de typische regionale ijzerzandsteen met een echt beschermd Robustelly orgel o.l.v. mark Denruyter.

middag: De picknick gebruiken we in Het Hofke, een sociaal project.

namiddag: We fietsen verder via het waterkasteel van Horst tot aan het Mooi Alternatief. Dit is een gerenoveerde oude hoeve met o.a. zelfoogsttuin, workshops en bistro. We werpen een blik op de nabijgelegen amfibietunnel. We fietsen verder via de Roeselbergkapel over “De Zon” naar Meensel-Kiezegem en fietsen langs de bioboomgaarden van Marcel Stas en Lea Claes. Lea zal ons opwachten om het verhaal van hun biobedrijf te vertellen. Ook zij verdienen een Groene Pluim, na dertig jaar ervaring. Onze weg gaat verder via het beeldje van Eddy Merckx naar de Oude Pastorie met een korte wandeling via het Kabouterbos naar de Vlooibergtoren. Via het Stenen Huis en de oude bedevaartweg door het Elzenbroekbos (bronnen van de Tielse Motte) fietsen we terug naar Scherpenheuvel.

17:30: Terug in De Pelgrim.

18:30: Avondmaal in de Heerlyckheid.

19:30: Avondactiviteit (optie): biodiversiteitsquiz met Marc en Mieke.

Vrijdag 2 augustus

08:00: Ontbijt.

09:30: Start van een mooie fietstocht (ongeveer 20 km) met aankomst bij Kurt Sannen in Molenstede (deelgemeente Diest) voor een bezoek aan Natuurboerderij Het Bolhuis, een echte Levend Erfgoedboerderij! Kurt is trouwens voorzitter van het Bioforum, de sectororganisatie voor biolandbouw en biovoeding.

middag: Picknick op de boerderij.

namiddag: We maken een korte wandeling o.l.v. een lokale gids door het natuurgebied Dassenaarde, beheerd door Natuurpunt. Natte valleigronden wisselen af met droge heuvelruggen wat een grote variatie aan planten en dieren geeft.

16:00: Na de fietsroute huiswaarts te volgen, komen we terug aan in De Pelgrim.

17:30: Aperitief en feestmoment met Groene Pluimuitreiking in de Heerlyckheid aan:

Marcel Stas en Lea Claes (bioboomgaarden), Kurt Sannen (Het Bolhuis), Mark Denruyter (eco-tuinaanleg) en De Heerlyckheid (sociaal-economisch bedrijf).

18:30: Avondmaal.

19:30: Spelletjesavond.

Zaterdag 3 augustus

08:00: Ontbijt.

09:30: Start fietstocht door het Zichems veld naar Zichem. Dirk Vansintjan geeft uitleg rond het energietransitieproject “Ecopower en HagelandStroomt” over windenergie, de coöperatieve werking en de energie-omslag.

12:30: Lunch in de Heerlyckheid met de afsluiting van de vierdaagse. Fietsend worden de huurfietsen teruggebracht naar Aarschot. De bagage wordt nagebracht.