Overlijden: Architect en beschermheer van het groen Hugo Lejon is niet meer

07 Januari 2021

Overlijden: Architect en beschermheer van het groen Hugo Lejon is niet meer

Overlijden Hugo Lejon

Willebroek - Hugo Lejon (79) is overleden in het ziekenhuis H. Familie in Reet. De architect, stedenbouwkundige en landmeterexpert was in Willebroek en de zeer wijde omgeving vooral bekend om zijn gigantische strijdvermogen als politicus en mens wat betreft natuur en ecologie. De afscheidsplechtigheid heeft vrijdag 8 januari plaats en is via livestream te volgen.

Hugo Lejon stond zijn hele leven op de barricaden om te vechten voor ‘elke’ boom. Op zijn overlijdensbericht staat de hem typerende quote ‘Als je een tuin en een bibliotheek hebt, heb je alles wat je nodig hebt’ van Marcus Tullius Cicero. Hugo Lejon was een man die niet hield van compromissen, hij was rechtdoorzee en hield zich als geen ander aan de wet. Ook als lokaal politicus was hij gevreesd. Hij was onder meer actief in de partijen Agalev en Groen! en de laatste twee legislaturen bij EOS.

De laatste gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond Lejon nog op de gecombineerde lijst Groen-EOS op de 27ste plaats. Lange tijd was zijn strijdgenoot zanger/gitarist Jan Van de Ven, die inmiddels niet meer in Willebroek woont. “Hugo was een doodeerlijke man. Als die zijn voet zette, kon je er niet aan voorbij”, vertelt Van De Ven. “Hij kende de wet als zijn broekzak en interpreteerde die nooit in eigen belang. Wel in het algemeen belang, waarvoor wetten zijn gemaakt. Niet om door politici mis- of gebruikt te worden. Hugo Lejon drukte ruim dertig jaar lang stevig zijn stempel.”

Beschermheer van natuurgebieden

Hugo Lejon was ‘groen’ avant la lettre. Zo was hij eind jaren zestig medeoprichter van het Actiecomité Leefmilieu Rupelstreek (ALR). Hij kreeg voor al dat ‘groene werk’ in 2011 samen met Nielenaar Eddy Stuer de Groene Pluim. “Zij verdedigden het groene gedachtegoed al zij aan zij, nog voor er sprake was van Agalev. Lejon was nadien ook voorvechter van het afschaffen van het gebruik van asbest, wierp zich op tot beschermheer van natuurgebieden of creëerde ze en zette zich in voor het saneren van storten”, zegt Jan Van de Ven.

Hugo Lejon werd geboren in Willebroek op 17 juni 1941 en overleed in Reet op 2 januari 2021. Het afscheid gebeurt in intieme kring op vrijdag 8 januari 2021 om 12.45u. Je kan de plechtigheid live volgen via livestream op onderstaande website. 

 

Bron: GVA