Onvoorwaardelijk basisinkomen

Onvoorwaardelijk basisinkomen

Het onvoorwaardelijk basisinkomen (OBI) inspireerde GroenPlus om er een colloquium aan te wijden. 

Het idee voor een OBI ontstond op het einde van de 20e eeuw. Nooit meer arm of werkloos Het OBI herverdeelt de inkomens en biedt aldus dé hedendaagse oplossing voor het armoedeprobleem. Het OBI doorbreekt ook de strakke band tussen jobs en inkomen, die de economie gewoonweg niet meer wil of kan garanderen. Met het OBI kan ieder zijn tijd zelf invullen: werkend, lerend, zorgend, creatief of  luierend. Weg met de rat race, weg met burn-out! Geen wonder dus dat het OBI - na zijn eerste entree in de jaren '80 - opnieuw op tafel ligt. Was het OBI dan toch een geweldig idee? GroenPlus stelde de vraag aan vijf gedreven sprekers.

Boven de armoedegrens, misschien in een complementaire munt, sokkel voor transitie

waltervantrierhugo2.jpg 

Een OBI ontvang je cash, periodiek en automatisch, maar kom je er wel met €400? Tot dat bedrag, stelt Walter Van Trier, medeoprichter van BIEN (Base Income Earth Network), is het OBI nog  vrij eenvoudig te financieren. Daarboven moet je aan bestaande stelsels van uitkeringen en belastingen raken  en wordt het dus toch weer complex.

Chris Serroyen, hoofd van de studiedienst van het ACV, bevestigt dat zelfs de opdeling van het pensioen in een basispensioen met een bovenbouw al een moeilijke oefening is. Dit debat gaat immers niet alleen over de vrijheid van het individu, maar ook over diens verantwoordelijkheid voor de gemeenschap. Wie slapend rijk wordt, moet dus ook betalen. Het IMF wil niets liever dan de klassieke herverdelingsmechanismen laten verdwijnen en armoede bestrijden met een OBI! Toch een punt om in het oog te houden. Want wil Groen niet ook meer gelijkheid en meer gendergelijkheid?

Jeroen Lievens van de studiedienst van Femma meent: een 30-uren week en een systeem van zorgverloven is efficiënter dan een te laag OBI.  Kan je het OBI nog wel gericht aansturen? Zeker, meent Malika Leys, actieve burger en professioneel project manager. Door het te betalen in complementaire of gemeenschapsmunten. Die bestaan al in verscheidene lokale vormen. Juist door de democratische, participatieve controle dicht bij ons te houden, kunnen we meteen ook respect voor mens en natuur afdwingen! Tenslotte vernemen we dat ook het economisch talent van JongGroen, vertegenwoordigd door Thomas Van Oppens, hard op zoek is naar de ideale OBI-formule. Alleen als dat boven de armoedegrens ligt, komt er groen licht voor JongGroen.  En nu maar simuleren tot de ideale formule zich aandient!  

Wat vertelden onze panelleden nog meer?

Oordeel zelf hoe het OBI een instrument kan zijn voor groene en democratische transitie, voor een groene utopie. Lees het verhaal van onze panelleden in het uitgebreidere verslag of klik op hun presentaties. Zie bijlagen onderaan.  

En snuif ook de sfeer op van de receptie in de Zuilenzaal!

Klik hier en je krijgt een fotoverslag van colloquium en receptie.

BIJLAGEN:

colloquium_basisinkomen_groenplus_20_mei_2016.pdf

Walter Van Trier: Wat is een basisinkomen

Femma - Jeroen Lievens

Malika Leys

Jong Groen - Thomas Van Oppens