Nieuwjaarsbrief van GroenPlus

01 Januari 2022

Nieuwjaarsbrief van GroenPlus

Nieuwjaarsbrief

Beste vrienden,                                                                                

Hopelijk gaat het jullie goed.

Wie dacht dat we deze winter weer ‘normaal’ zouden leven, is er aan voor de moeite. De angst voor de vierde Coronagolf zorgt ervoor dat de afstand tussen grootouders en kleinkinderen opnieuw groter wordt, dat alleenstaanden nog eenzamer zijn…en dat we ook dit jaar de eindejaarsfeesten niet uitbundig mogen vieren.

Wat nog het zwaarste weegt is dat onze nieuwe zekerheid ” Ons kan niets overkomen, we zijn gevaccineerd ” verdwijnt als sneeuw voor de zon. Vaccins helpen maar tijdelijk, zijn niet zo effectief tegen nieuwe varianten…

Deze golf zijn het onze kleinkinderen die in het oog van de storm staan. Ze laveren van quarantaine naar quarantaine en horen permanent dat zij de motor/ de schuld van de besmettingen zijn. Ze moeten nu ook een mondmasker op en ondertussen gaat het kerstfeest in de school niet door. En de jeugdbeweging mag geen binnenactiviteit organiseren…Deze vierde coronagolf weegt op deze jonge levens.
We willen geen toekomst waar onze kinderen van vaccinatie naar vaccinatie gaan en onze kleinkinderen permanent met de handrem op moeten leven.


Het coronavirus maakt vooral oudere en verzwakte personen ziek. Laten we dan ook in de eerste plaats inzetten op de bescherming en vaccinatie van die mensen. Ik ben er van overtuigd dat ouderen graag offers brengen: afstand houden, binnen blijven en contacten afbouwen als een, vijfde, zesde… golf het schip opnieuw in zwaar water brengt. We moeten leren leven met het virus.


Nieuwjaarsbrief_Afbeelding2.jpg

 

Maar het leven is meer dan de strijd tegen dit virus.
Tussen twee coronagolven in organiseerden we een geslaagd Congres Biodiversiteit. Het behoud en het versterken van die biodiversiteit is immers cruciaal om in de toekomst nieuwe virussen te voorkomen en om de verdere klimaatopwarming tegen te gaan. Het voorbije jaar werd met de overstromingen in Wallonië duidelijk wat de gevolgen zijn van die klimaatopwarming.


Wij plaatsen hier tegenover een hoopvol groen alternatief. Meer bos, meer groen en minder beton. Het stopt de klimaatopwarming, verhoogt de draagkracht van de natuur en zorgt voor meer welzijn voor de mens. Door landbouw en natuur terug te verbinden, gewassen te telen en dieren te kweken met respect voor de draagkracht van de natuur, geven we de boer opnieuw perspectief en garanderen we gezond en (h)eerlijk voedsel.


In 2022 gaan we ons positief verhaal verder verspreiden. We kijken hoopvol naar de COP, die alle regeringsleiders samen brengt rond de versterking van de biodiversiteit.
In het verleden stapten we naar Parijs en naar Glasgow om de klimaattop onder de aandacht te brengen. De Cop rond biodiversiteit gaat door in China. Dat is zelfs voor krasse 55+ers te ver. We zoeken alvast een alternatief parcours om ook deze cruciale top in het nieuws te stappen.
In 2022 start de opbouw van ons volgend congres. Dat gaat over wonen en wordt georganiseerd in 2023. In volgende nieuwsbrieven hoor je meer over het plan van aanpak. Over de activiteiten die we organiseren in aanloop naar dat congres: een bezoek aan een tiny house (klein huisje), aan nieuwe woonvormen voor ouderen in Nederland, aan bestaande cohousing-projecten,…

Nieuwjaarsbrief_Afbeelding3.jpg
Lieve 55 plusser, ik had jullie dit veel liever willen vertellen tijdens onze jaarlijkse kerstreceptie, maar die moeten we omwille van corona alweer schrappen.
We willen elkaar zo graag weerzien! Als deze coronagolf is gaan liggen, organiseren we een lentereceptie. Daar kunnen we live verder plannen maken en daar kunnen we volop van elkaar genieten.


In deze Nieuwsbrief vind je wel een beperkt aanbod ‘kerstwandelingen’. Ze gaan door op zondag 19 december en worden georganiseerd door de provincies Antwerpen en Limburg. Bedoeling: elkaar ontmoeten met een frisse neus en achteraf een borreltje om op te warmen. Graag inschrijven vóór 15 december.

Nieuwjaarsbrief_Afbeelding4.jpg

Dit is de laatste Nieuwsbrief van dit jaar. Je mag ons opnieuw verwachten in het nieuwe jaar. Eerstdaags valt ook de wintereditie van Zilverblad in je bus. Om ‘samen’ van te genieten onder de kerstboom.
Ik wens jullie alvast een fijn eindejaar in familiekring en een gezond en hoopvol begin van het nieuwe jaar 2022.

Tot op de lentereceptie,

z_avatar_mieke_vogels_(2).jpg
Mieke Vogels
Voorzitter GroenPlus