Molenbeek heeft aardig wat te bieden

26 Juni 2017

Molenbeek heeft aardig wat te bieden

GroenPlus Vlaams Brabant zakte af naar Molenbeek om het stereotiepe beeld te doorprikken dat de media over de gemeente ophangen.

GroenPlus Vlaams Brabant zakte af naar Molenbeek om het stereotiepe beeld te doorprikken dat de media over de gemeente ophangen. Analisa Gadaleta, de Groenschepen, ontving de groep. Ze is o.a. verantwoordelijk voor leefmilieu en duurzame ontwikkeling. Het monumentale gemeentehuis heeft een opzichtige koepel en springt direct in het oog als je uit de metro komt. De groep bezocht het Huis van Culturen en Sociale Samenhang. 

Op de gevel prijkt Ecole de dessin et de modelage, wat dateert uit andere tijden. In het gebouw treffen we tal van ateliers en ontmoetingsruimten aan waar mensen met uiteenlopende culturele en filosofische achtergrond mekaar vinden. Er worden daar heel wat evenementen georganiseerd waarvan de posters en affiches aan de wand getuigen.

Voor de lunch wandelden we langs het kanaal naar een sociaal restaurant. Het is, net als een meubelwerkplaats voor jongeren, ondergebracht in de oude brouwerij Belle-Vue. Daar achter ligt een biologische tuin waaruit het restaurant zijn groenten betrekt.

Te midden van moslims in lange gewaden, die zich voorbereiden op het vrijdaggebed,  bezocht GroenPlus de Sint-Jan-de-Doperkerk. Het is een van de drie betonkerken in Brussel, een merkwaardig gebouw met originele glasramen en met een zwarte pastoor.

Molenbeek heeft nog interessante initiatieven. Er is een stadstuin in de Finstraat, la Fonderie in de Ransfortstraat (permanente en tijdelijke tentoonstellingen over de geschiedenis van Molenbeek). Er zijn een adviesraad voor ouderen, verschillende buurthuizen en er zijn straathoekwerkers actief. Het stadslabo (foto) helpt jongeren werk vinden en neemt interessante initiatieven.

De tijd van het status quo, toen burgemeester Moureaux van bovenuit alles regelde, of niet regelde, is voorbij. Uit het verhaal van Annalisa Gadaleta (foto) groeit de overtuiging dat het keerpunt genomen is. Zelfs dat de eerste resultaten zichtbaar worden. En dat ligt niet alleen aan het kanaalplan van Jan Jambon, hoewel dat er ook nodig was. Ons inzicht in wat Molenbeek aan positieve dingen te bieden heeft, is flink aangesterkt. Een blik op www.molenbeek.be kan dit enkel bevestigen.

Ook bierliefhebbers komen in Molenbeek aan hun trekken, want er is Zinnebir of Stouterik, allebei artisanaal gebrouwen terplekke.

Molenbeek is bijna goed voor 100.000 inwoners. Ooit was er groentekweek, vooral ter bevoorrading van Brussel. Maar met de komst van het kanaal Brussel-Charleroi werd de gemeente een belangrijke industriële vestiging. Gieterijen en metaalbewerking kenden er succes. Nu vormt het kanaal de grens tussen rijker (blank) en armer (bruin) Molenbeek.

Bezoek de website van Annalisa Gadaleta  

Verslag: Walter Decoene - juni 2017