19 September 2021

14.00u -
16.00u

Wandeling in het ecologisch rijke Kravaalbos – Aalst/Meldert

Bij Stinne , 116 Putstraat, 9310 Aalst-Meldert

Het Kravaalbos (80 ha) maakt deel uit van het oude Kolenwoud en is een ecologisch paradijs.

We maken een wandeling van 7,7 km of twee uur over onverharde bospaden en wandelwegen. Gidsen vertellen over de biodiversiteit van de plaatselijke planten- en dierenwereld. Na de wandeling genieten we van een ter plaatse gebakken mattetaartje. Bij regenweer zijn de paden erg drassig en moeilijk begaanbaar.

De Vlaamse overheid kocht samen met de gemeente Asse in april 2021 zo’n 11 hectare aan in het Kravaalbos (zijde Asse).  
De inrichting van het nieuwe deel gebeurde participatief met buurtbewoners, lokale verenigingen, bosbezoekers en specialisten inzake landschap, erfgoed, ecologie en recreatie.

In het Kravaalbos, op de grens van de zandleemstreek en de leemstreek, ontspringen tal van beekjes. Het bos ligt op het hoogste punt van de omgeving, op ruim 70 meter hoogte. Erg typerend voor het Kravaalbos en zijn omgeving is dat je er niet alleen droge en schrale bodems vindt, maar ook zones met een sterk reliëf, bronnen en natte zones waarin regenwater tijdelijk blijft staan.
Op verschillende plaatsen vind je nog rijen knotwilgen. Knotbomen, hagen, houtkanten en bomenrijen zijn erg belangrijk voor de steenuil en de zeldzame wespendief, maar ook voor tal van vleermuissoorten. Rond en in het bos zijn er nog aardig wat mooie weilanden, omzoomd door kleine landschapselementen. Dat zorgt voor mooie vergezichten. Het Kravaalbos is beschermd als landschap.

Meer info over het Kravaalbos vind je bij Agentschap Natuur en Bos - https://www.natuurenbos.be/kravaalbos

 

START:
14:00 “bij Stinne”, Putstraat 116 te 9310 Aalst-Meldert (grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, wandelknooppunt 47). Gewone wandelkledij en –schoenen. (wandelen met buggy niet mogelijk).

 

INSCHRIJVEN
via mail bij Luc Van Lierde  [email protected] voor 15 september.
Maximaal 40 deelnemers.
Deelname in de kosten: 5 euro ter plaatse te betalen.

 

HOE GERAKEN?
Met de Lijnbus van station Aalst of station Asse. Of met eigen wagen.