Kerstreceptie GroenPlus
'Intimiteit bij oudere volwassenen'

20 December 2023

Kerstreceptie GroenPlus<br>'Intimiteit bij oudere volwassenen'

Kerstreceptie GroenPlus 'Intimiteit bij oudere volwassenen'

GroenPlus West-Vlaanderen nam de honneurs waar en verkoos Kortrijk als stek voor de Kerstreceptie. In de ‘Mozaïek’, een tot evenementenhal omgeturnd atelier, trok gerontologe Els Messelis op de kop 100 aanwezigen voor haar lezing ‘Intimiteit bij oudere volwassen’. En die aanwezigen werden niet op hun nieuwsgierigheid gehouden. Messelis (°1965/Roeselare) sprak duidelijke taal. Niet enkel qua dictie, maar vooral met haar kennis van seksualiteit en behoefte aan genegenheid bij ouderen. 

018.JPGOpvallend was vooral de nadruk die ze legde op ‘huidhonger’, een begrip dat opdook naar aanleiding, of als gevolg van covid.

In een ver verleden ging men er gemakshalve van uit dat seksualiteit stopte na het pensioen; of dat nu was in de privé, of bij ouderen in een RVT. Studie en ervaring hebben intussen duidelijk gemaakt dat de behoefte aan intimiteit nooit opdroogt. Alleen, die behoefte kenbaar maken ligt in de praktijk niet zo eenvoudig. Eigenlijk loont een communicatieoefening. De knuffel die sinds corona furore maakt, verdient daarom niet enkel aanmoediging –gaan we naar een groepsknuffel voor elke vergadering?- maar is ook een aansporing om onze gevoelens niet te verdringen.

Luc Debuyst, van GroenPlus West-Vlaanderen, verwelkomde het gezelschap en liet vervolgens Kortrijkzaan David Wemel even aan het woord voor een begroeting.
Van onze co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout pikten we op dat hij zich altijd het warmst onthaald voelt bij GroenPlus en dat hij van ons verwacht dat we, zeker naar 2024 toe, steeds extreem onszelf blijven en onze eigen stem laten horen.

Na het aandachtig gevolgd discours van Els Messelis wou onze eigenste voorzitter, Mieke Vogels, toch ook nog wat behartigenswaardigs kwijt.
2023 was niet altijd even hoopgevend, maar het jaar werd in Dubai afgesloten met een klimaatakkoord, waarin voor het eerst werd beslist dat de fossiele brandstof eruit moet. Alvast een reden om op te klinken.
2024 presenteert zich als een enorm uitdagend jaar. ‘De grootmoeder aller verkiezingen’ brengt ons liefst 5 stembeurten en dit voor alle bestuursniveaus, van lokaal tot Europees. We gaan met GroenPlus campagne voeren samen met de 55-plussers op de verschillende lijsten. Een stem voor Groen is meer dan ooit vandoen!                                         

Tijdens de receptie, met een drankje en een stevig broodje, viel o.a. de aanwezigheid op van oud-voorzitter Vera Dua. Ook een stel uit het verre Limburg had de oversteek naar Kortrijk gewaagd… en overleefd.

GroenPlus West-Vlaanderen mag voor de geslaagde organisatie een fikse groene pluim op de hoed steken.

 

Walter Decoene

Bekijk hier zijn fotoreportage