GroenPlus zet stevig in op biodiversiteit

06 Oktober 2021

GroenPlus zet stevig in op biodiversiteit

Congres Biodiversiteit

Kattevennen, de toegangspoort tot het 127 km² grote Nationaal Park Hoge Kempen, verwelkomde op 1, 2 en 3 oktober ruim 100 GroenPlussers voor het lang aangekondigde congres rond ‘Biodiversiteit’. Normaal was het congres al in 2020 doorgegaan, maar ook daar stak spelbreker corona een stokje voor. 

Bioloog en journalist Dirk Draulans zorgde de eerste avond al direct voor een geanimeerde intro. Zelden werd de staat van de planeet zo duidelijk in beeld gebracht; met zowel de uitdagingen als kansen.

Dag 2 werd de échte congresdag. Onder de attente leiding van Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege passeerden de goed voorbereide congresteksten een voor een de revue. Dat resulteerde uiteindelijk niet in 22, maar in 25 werkvoorstellen. Die gaan voor opvolging naar onze Groene parlementsleden, burgemeesters en schepenen.

Omdat na inspanning ontspanning hoort, werden de congresgangers ’s avonds getrakteerd op een kleurrijke en meeslepende fuif, waar jongeren nog zouden van opkijken.

Oud Groen!voorzitter Vera Dua mocht Ignace Schops inleiden. Schops is directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Als bezieler van het Nationaal Park lichtte hij de noodzaak toe om, in het belang van de biodiversiteit, natuur en maatschappij (opnieuw) te verbinden.  

Na afloop zette voorzitter Mieke Vogels de ploeg achter het congres in de bloemetjes. Een receptie met pittige hapjes, net voor het afscheid, bood nog even de tijd tot nakaarten over een boeiend congres.

Klik hier voor een fotografisch verslag.

Walter Decoene