GroenPlus Duffel verkent Matonge

12 Maart 2024

GroenPlus Duffel verkent Matonge

Naar Matonge, de zwarte wijk in Brussel, op wandelafstand van Brussel-Centraal.

Met 23 trokken ze er naartoe. Naar Matonge, de zwarte wijk in Brussel, op wandelafstand van Brussel-Centraal. Aan de Naamse Poort werden ze opgewacht door 2 gidsen van Kuumba, het Vlaams-Afrikaans Huis in Elsene. Vroeger was de wijk Matongé, die rond 1960 ontstaan is, een stuk groter; maar de ligging (nabij het centrum van Brussel) maakte het wonen er steeds duurder, waardoor heel wat Afrikanen wegtrokken uit de wijk.

Onder leiding van de gidsen trok de groep o.a. voorbij het Afrikaans Huis, waar zwarte studenten een opleiding krijgen die hen van pas komt in het thuisland. Aan de Sint-Bonifaciuskerk, met standbeeld van de conservatieve politicus, Charles Woeste, kwam ook de politiek van Leopold II ter sprake. Tijdens de wandeling hadden de bezoekers ook oog voor de talrijke Afrikaanse winkeltjes, met een ruim aanbod aan kleurrijke groenten en fruit. 20240308_114912.jpgOok de Afrikaanse wax-stoffen –die veelal geproduceerd worden in Nederland!- trokken de aandacht.

Na een passage langs de overdekte markt, met haar talloze kapperszaken, hebbedingetjes en schoonheidssalons, landden de GroenPlussers tenslotte in Kuumba, het Vlaams-Afrikaans Huis, in de Passerstraat, dicht bij het Zuidstation. Daar wachtte hen nog een lekkere Afrikaanse maaltijd, die met veel liefde bereid was.

 

Walter

 

Bekijk de fotoreportage van Walter hier.