Gluren bij de buren : Op stap in Wallonië van 2 tot 5 juli 2024

11 Juli 2024

Gluren bij de buren : Op stap in Wallonië van 2 tot 5 juli 2024

Jaarlijks neemt een GroenPlusafdeling het initiatief voor een meerdaagse wandel-, fiets- of bustocht. Dit jaar namen we een kijkje in Henegouwen, in Belgisch Picardië, meer bepaald ‘le Pays des Collines’. 

Dag 1

Jaarlijks neemt een GroenPlusafdeling het initiatief voor een meerdaagse wandel-, fiets- of bustocht. Dit jaar namen we een kijkje in Henegouwen, in Belgisch Picardië, meer bepaald ‘le Pays des Collines’. Een bezoek aan het hospice ‘Notre Dame de la Rose’ in Lessines (Lessen) stond als eerste op de agenda. Je krijgt er een kijk op hoe de geneeskunde in vervlogen tijden bedreven werd.

Foto's dag 1: https://photos.app.goo.gl/WvCEbPyR1zydR8426 

Dag 2

In Ath voert de Espace gallo-romaine je terug naar de wereld waarin Obelix het opnam tegen de Romeinen. In een gelegenheidstentoonstelling die nog loopt tot 26 november wordt de link gelegd tussen de Romeinse tuin en (modern) afvalbeheer.
In Bois-de-Lessines bindt een bio-boer de strijd aan met het olieconcern TotalEnergies, vanwege medeplichtigheid aan de klimaatopwarming waarvan hij de gevolgen ondervindt. Het proces vindt op 19 en 26 november zijn beslag.

Foto's dag 2: https://photos.app.goo.gl/euqiC5KeXwGYbzEv5

Dag 3

Silly (Opzullik) is een dorp net onder de taalgrens. Een explosieve burgemeester, bijgesprongen door een bijdehandse secretaris, verstrekt er uitleg over Cittaslow, een beweging (in Italië) ontstaan die zich inzet voor  kwaliteitsvol leven. Het is o.a. gebaseerd op slowfood en lokale specialiteiten.
Ragnies (deelgemeente van de stad Thuin) herbergt de Distillerie de Biercée. Naast een hele reeks kruidige drankjes wordt er ook het Eau de Vilée, een citroenjenever, gestookt.

Foto's dag 3: https://photos.app.goo.gl/zhQgAUQPkaCb4J369

Dag 4

Het Natuurhistorisch Museum van Tournai (Doornik) is ouder dan België. De collectie opgezette dieren is indrukwekkend en mooi gepresenteerd. We kregen er een rondleiding door een tweetalige gids die met dank wat Nederlandse dierennamen oppikte. Na afloop was het lekker uitwaaien in het naburige park. En dan was het weer afscheid nemen geblazen.

foto's dag 4: https://photos.app.goo.gl/rFyVL7cwoFbMpSdg8

 

Verslag en foto's Walter Decoene

 

Een ruimer verslag van verschillende deelnemers kan je hier lezen.