Gezond en ecologisch wonen

Gezond en ecologisch wonen

Gezond, duurzaam en ecologisch bouwen is bouwen zonder bouwproducten uit de petrochemie. Architect Mark Depreeuw ? naar een nieuwe woning geroepen, omdat de bewoners er zich niet goed en gelukkig voelen. Veel kan er dan misgelopen zijn.wordt soms 

Hoe meer je samenwerkt met de natuur, hoe beter.

Een loofboom bij je woning is de airco die de zon tegenhoudt in de zomer en binnenlaat in de winter. Misschien kan er een bank en een tafel onder staan. Het is aangenamer om onder een boom dan onder een parasol of in een veranda te zitten.
Dan is er de oriëntatie van de woning. Woon- en werkruimte zijn op het zuiden of westen gericht, om van natuurlijke warmte en licht te genieten. Slaap- en badkamer zijn op het noorden of oosten gericht.
Laat geen puin of beton rond je woning storten, want dan kan je geen gevelbegroeiing plaatsen en een klimplant is natuurlijk isolatiemateriaal. Ze  vermijdt opwarming bij warm weer en koelt af bij koud weer. Bovendien loopt regenwater gemakkelijk van de blaadjes af, zodat het niet in de gevel trekt. Bijkomend voordeel is dat planten fijn stof opvangen en zuurstof afgeven. Op licht hellende of platte daken komt een groendak. Het is isolatie én opvang van regenwater tegelijk.

Isolatie is belangrijk. Kies voor natuurlijke materialen zoals vlaswol, hennep of kemp, schapenwol, papiervlokken, houtvezels, kurk of stro.  Anorganische materialen zijn glaswol, rotswol, cellenglas en andere materialen. Kunststof materialen kunnen schadelijke, zelfs giftige stoffen bevatten.

Zo weinig mogelijk elektrisch, het kan.

In een gezonde woning gebeurt zo weinig mogelijk elektrisch. Voor veel toepassingen die elektriciteit nodig hebben, zijn er betere alternatieven, denk maar aan klimaatregeling, deuren, rolluiken, hekkens, verluchting, verwarming, verduistering, relaxzetels, verstelbare beddenbodems en veel andere. Zo moet je niet bang zijn dat de elektriciteit zou uitvallen, je hebt een kleiner elektriciteitsverbruik en je spaart een kerncentrale al dan niet met scheurtjes uit.

Wat te denken van een vacuümtoilet of, nog beter, een composttoilet? Ze sparen allebei liters water en voor de geur moet je het niet laten. 

Natuur maximaal betrekken bij de woning.

Nog manieren om in harmonie met de natuur te leven zijn bouwen met hele boomstammen voor het interieur. Ook kun je aan de buitenkant van je woning smalle spleten, kleine holtes en nissen uitsparen om nestgelegenheid te geven aan vleermuizen, vogels en  ? waarom niet - aan steenmarters. Een andere mogelijkheid is speciale nestkasten aan de gevel hangen om vogels aan te trekken.

Tot slot: een compacte woning ?kan heel comfortabel zijn. Een niet bekende compacte, maar comfortabele vorm van woningen bestaat: het zijn de dwerghuizen met alle wooncomfort op enkele vierkante meter.
 

Meer info:
?    Veel ideeën opdoen: www.lowtechmagazine.be
?    Bio-ecologisch bouwen: www.vibe.be