Gemeentelijk herdenkingsbos

GroenPlus wil dat in elke gemeente wordt een herdenkingsbos aangeplant. Bij elke gelegenheid kan een boom aangeplant worden in het herdenkingsbos.
Wanneer iemand overlijdt kunnen de nabestaanden een boom planten in het herdenkingsbos en zo een gemeente- of stadsbos realiseren dat door de vorige generatie aan de volgende wordt geschonken.

De voorbije decennia is onze begraafcultuur fundamenteel veranderd. In 1990 kozen 10 000 Vlaamse families voor crematie, in 2014 waren dat er al 42 000. Ondertussen wordt 63,3 % van de overledenen gecremeerd. Een crematie is in de eerste plaats een stuk goedkoper dan een begrafenis. Steeds vaker zien we dat mensen om financiële redenen deze keuze maken.

Ze willen nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van het graf, vooral wanneer de kinderen veraf wonen. Na de crematie kan de urne worden bijgezet in een urnepark op de begraafplaats, maar steeds vaker kiezen mensen ervoor om de as op de strooiweide van de begraafplaats of op zee te verstrooien.

Op termijn kunnen we zo dromen van een gemeente- of stadsbos dat door de vorige generatie aan de volgende wordt geschonken.

 

Terug naar natuur en milieu

Menselijker, eerlijker, gezonder #wijtellenmee