Een veteranenboom in elk woonzorgcentrum

29 Juni 2017

Een veteranenboom in elk woonzorgcentrum

Gaan wonen in een woonzorgcentrum moet een hele aanpassing zijn voor een oudere mens. 

Gaan wonen in een woonzorgcentrum moet een hele aanpassing zijn voor een oudere mens. Gelukkig zijn er veel woonzorgcentra die aangepaste activiteiten voorzien. Het zijn plaatsen waar de bewoners zich thuis mogen voelen. Maar wat opvalt in veel woonzorgcentra is het gebrek aan bomen die een weldoende schaduw werpen op de kamers. Ook komen de mensen heel graag buiten. Iets waarvoor ze meestal op anderen aangewezen zijn, want alleen lukt het niet altijd meer. Emma (92 jaar) zegt na een namiddag buiten zitten: "We hebben een schone namiddag gehad." Ze heeft samen met andere bewoners gewoon buiten kunnen zitten en een praatje kunnen maken. 

Bij zonnig weer loopt de temperatuur in de kamers vlug op. De noodoplossing is gordijnen toetrekken, rolluiken naar beneden, een ventilator zetten of airco plaatsen. Het is jammer dat de over het hoofd gezien wordt, zeg maar de eenvoudigste oplossing lowtech van de klimaatregeling. Dat is een rij bomen voor de gevel zetten. Natuurlijk wordt een jonge boom niet meteen een grote schaduwrijke boom, maar het is verrassend om zien hoe een streekeigen loofboom die zich goed voelt aan volume wint.

  1. bewoners kunnen de seizoenen volgen (zolang er nog seizoenen zijn ;-)
  2. bomen regelen op aangename wijze de luchtvochtigheid
  3. bomen trekken dierenleven aan
  4. bewoners zitten graag buiten in de schaduw van een boom
  5. een boom is rustgevend
  6. een boom draagt bij aan de biodiversiteit
  7. bomen breken de wind
  8. een boom beschut tegen zon en regen

Goed omgaan met de bomen

?Een boom is een levend organisme. Hij verdient dus zorg en toewijding vanaf het begin. Hij moet in volle aarde staan en plaats hebben om zich te ontwikkelen. Zijn wortels moeten zich vrij kunnen ontwikkelen, evenals zijn kroon. De wortels nemen vocht op, de bladeren geven het af.

Als een boom in de herfst zijn bladeren verliest, mogen ze ter plaatse vergaan. Ze worden humus en verrijken het bodemleven en voeden de boom. Het is dus niet goed om verharding in welke vorm dan ook aan de voet of op de wortels van de boom te leggen. Het is evenmin nodig om de bladeren op te ruimen.

Het zou prachtig zijn als elk woonzorgcentrum een veteranenboom zou laten groeien, als eerbetoon aan de bewoners en aan onze oudere bevolking.