Dieselgateschandaal

13 September 2016

Dieselgateschandaal

Ecolo-Groen reageert verontwaardigd op het nieuws dat het gesjoemel met verbruikswaarden binnen de autosector alleen maar toeneemt. Anne Dedry, kamerlid Groen, reageert fel.  

Ecolo-Groen dringt er op aan dat de regering zo snel mogelijk de 55 aanbevelingen in concrete maatregelen omzet. Voorlopig bleef dit zonder gevolg. Eind 2016 moet de federale regering nochtans een actieplan indienen dat elk van de 55 aanbevelingen omzet in concrete maatregelen en acties. "Je zou dit schuldig verzuim van de regering kunnen noemen. De federale regering werd onder meer met aandrang gevraagd om de strijd aan te gaan met alle vormen van schadelijke uitstoot, in het bijzonder NOx door dieselwagens.

Voorlopig blijft dit echter dode letter. Intussen stijgt het aantal kinderen met astma en hebben steeds meer mensen ademhalingsproblemen. Blijkbaar is dit niet belangrijk genoeg voor deze regering", aldus Dedry. Ecolo-Groen dringt verder aan om de analyses naar de impact van schadelijke uitlaatgassen op de gezondheid te versterken, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. "Ook op dat vlak blijft het erg stil bij minister De Block (Open VLD). Het wordt tijd dat volksgezondheid een echte prioriteit wordt voor deze regering. Het beleid van deze regering maakt mensen zieker, terwijl er voldoende alternatieven zijn. Zet eindelijk vol in op gezondere mobiliteit, daar heeft de ganse bevolking baat bij", besluit Dedry.

Anne Dedry 

Federaal parlementslid