Biodiversiteitszoektocht

Natuurgidsen_klein_brabant.JPGCorona_8_bijlage_3_afb1.png

Biodiversiteitszoektocht

Biodiversiteitszoektocht_afb1.jpgOp vraag van GroenPlus hebben we een zoektocht uitgestippeld door een deeltje van het mooie Klein-Brabant.

Stel je eens voor dat er hier in ons land enkel maar reeën zouden leven en eiken zouden groeien en anders niets … Dat kan toch niet?
De verschillende soorten die samenleven op aarde houden de natuur in evenwicht. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Dit noemen we biodiversiteit.
"Bio" betekent leven, "diversiteit" betekent “afwisseling, verschil, verscheidenheid”.

Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur.
De biodiversiteit wordt vaak gebruikt als een indicator voor de gezondheid van een ecosysteem. En dit staat tegenwoordig zwaar onder druk. Het aantal soorten neemt door de jaren heen sterk af. En dit is niet positief voor de mensheid.
biodiversiteitszoektocht_afb2.jpgJe kan het vergelijken met het blokken spel Jenga: vele blokken samen maken het samen tot een stabiele toren. Het eerste blokje eruit halen is nog ok. Maar hoe meer je er uit haalt, hoe onstabieler de toren wordt. Het wordt moeilijker en moeilijker om nog een blokje weg te nemen zonder dat de toren valt.
Dat is nu net wat er gebeurt met biodiversiteit.
Wanneer valt die toren om?
Soorten en ecosystemen zorgen bijvoorbeeld voor de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van onze fruitbomen, waterzuivering en het beheersen van plagen. Die afwisseling in leven betekent voor de mens voedsel, bouwmateriaal, brandstof (hout) en grondstoffen voor kleding (zoals katoen) en medicijnen.
Kortom voor ons aller welzijn is het belangrijk dat de variatie in de natuur behouden blijft.

Tijdens onze zoektocht gaan we op verkenning in deze wondere wereld van de biodiversiteit.

We heten je van harte welkom. De vragen dienen online beantwoord te worden. Dat kan tijdens de tocht of nadien, zoals je zelf verkiest. Hoe vind je de tocht?

  1. download en print de brochure (met kaart)
    ▪ je kan ook een gedrukte versie aanvragen via mail naar [email protected] of telefoontje naar 0497 62 61 48
  2. gebruik je GSM en ga naar de online zoektocht
  3. download de routeyou app of eender welke GPS die GPX file ondersteunt.
  4. ga na de website https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7436429

 

Brochure Biodiversiteitszoektocht