Participatie - begeleiderspas

Groen wil dat ouderen met een beperking en kansarme ouderen bij hun gemeente een begeleiderspas kunnen aanvragen. Dankzij die begeleiderspas kan de oudere met een beperking zich laten vergezellen van een begeleider die dan niet hoeft te betalen. De kansarme oudere kan dankzij de pas gratis mee met een betalende bezoeker die hem wegwijs maakt en begeleidt.

Samen met de lokale senioren- en cultuurraad wordt een systeem uitgewerkt om de houders van een begeleidingspas in contact te brengen met begeleiders.

Jonge senioren genieten volop van het rijke culturele aanbod in onze regio. Wanneer je een tentoonstelling, opera- of toneelvoorstelling of kunstworkshop bezoekt, zie je daar vooral hoger opgeleide senioren.

Vaak moeten deze mensen afhaken eens ze de 80 naderen. Ze zijn minder mobiel, onzekerder. In Limburg en Vlaams-Brabant werkt men met de Begeleiderspas om mensen met een beperking toch te laten genieten van het culturele aanbod. Dankzij die begeleiderspas mag iemand met een beperking kosteloos een begeleider meenemen naar een evenement.

Ouderen in armoede nemen veel te weinig deel aan culturele manifestaties. Vaak is de toegangsprijs een probleem, maar het niet kennen van of niet behoren tot het volk dat je op toneel- en concertvoorstellingen en tentoonstellingen ontmoet, verhoogt de drempel eveneens.

Net voor kansarme en alleenstaande ouderen is cultuurparticipatie een remedie tegen eenzaamheid. GroenPlus wil de begeleiderspas dan ook uitbreiden naar kansarme ouderen. Zij kunnen dankzij de pas gratis mee met een betalende oudere die hen wegwijs maakt in de voor hen onbekende culturele wereld.

 

Terug naar participatie

Menselijker, eerlijker, gezonder #wijtellenmee