Airco of boom

21 Juni 2017

Airco of boom

Het ziet er naar uit dat het met ons weer alle kanten uit kan, maar we blijven zeker niet van hittegolven gespaard. 

Het ziet er naar uit dat het met ons weer alle kanten uit kan, maar we blijven zeker niet van hittegolven gespaard. De industrie denkt gouden zaken te kunnen doen met airco's te plaatsen. Het is wel een feit dat ze overal meer en meer opduiken. Het is kortzichtige winst. En het klimaat wint er helemaal niet bij. Om airco's te produceren, te plaatsen en te gebruiken is er grondstof, transport en elektriciteit nodig. Allemaal veroorzaken ze warmte. De motor van de toestellen ontsiert menig gebouw. Het is dus tijd om eens wat natuurlijke of alternatieven te overwegen.

Een streekeigen boom is het natuurlijkste middel tegen hitte op voorwaarde dat hij met zijn wortels contact heeft met de aarde en dat zijn kruin royaal het opgeslagen vocht kan vrijgeven. Bomen die in een betonnen plantgat opgevuld met aarde staan, zijn eerder een sierelement in de straat dan dat ze kunnen bijdragen aan klimaatbeheersing. Onze straten en pleinen zijn te veel verhard met als gevolg dat het water niet in de grond kan trekken en dat bomen gezien worden als last, want de bladeren dienen niet meer als voedsel voor de boom. Ze word

en beschouwd als vuiligheid en hinderlijk als ze op de stoep of de verharding terechtkomen.

Bomen die te drastisch gesnoeid werden, kunnen nauwelijks water laten verdampen. Snoeien of uitlichten (de kruin verlichten) is een werk voor vaklui. Niet iedereen die een motorzaag bedient kan bomen snoeien. Bomen moeten met zorg behandeld worden en daar is kennis voor nodig.

Er is een groot verschil tussen een zitplaats onder een boom of onder een parasol. De parasol geeft wel schaduw, maar tempert de hitte niet. Een boom geeft zowel schaduw, als een aangename luchtvochtigheid. Vandaar dat er bomen in straten en op pleinen zouden moeten staan, maar ook bij gebouwen (foto). In de zomer houden ze de hitte tegen, in de winter laten ze het zonlicht door. Daarom is een boom een prima airco.

Zonnewering en gordijnen

Ook eenvoudige zonnewering is efficiënt om de zon te weren. Dat kan een lattensysteem in natuurlijke materialen zijn dat eenvoudig neergelaten of opgehaald wordt. Dat kunnen ook binnenluiken (foto) zijn, die in afzonderlijke segmenten scharnieren. Ook bleke stoffen gordijnen zijn efficiënt als zonnewering. Het zijn systemen die met de hand en niet elektrisch bediend worden en die toch licht binnen laten.