Nieuwjaarsbrief voor onze minister van mobiliteit Georges Gilkinet.

20 November 2020

Nieuwjaarsbrief voor onze minister van mobiliteit Georges Gilkinet.

Mobiliteit is op federaal niveau een enigszins lege doos

Mobiliteit is op federaal niveau een enigszins lege doos. Veel bevoegdheden zijn lokaal of regionaal, zoals de inrichting van de wegen, het verkeersreglement, of de aanleg en het onderhoud van voet- en fietspaden. Daarover later meer.

Wel federaal zijn de spoorwegen, de ruggengraat van het openbaar vervoer. Hier is volop ruimte voor groen beleid en zeker ook voor quick wins.

Zoals:

  • Investeer in de toegankelijkheid van de treinperrons. Begin met het herstellen van defecte roltrappen, zoals in het station Lokeren, waar ze al lang niet meer werken. Installeer roltrappen en liften.
  • Investeer in het reizigerscomfort in de stations: garandeer de aanwezigheid van een verantwoordelijke en werkende ticketautomaten in elk station, zorg voor publieke toiletten beschikbaar gedurende de volledige diensttijd, en voor voldoende zitbanken en schuilplaatsen op de perrons.
  • Investeer in de kwaliteit en het onderhoud van de perrons. Sommige perrons liggen er ronduit levensgevaarlijk bij (putten, losliggende tegels, etc.), op andere groeit er onkruid. 
  • Investeer in het onderhoud van het rollend materiaal, dat kan vertragingen en verkorte samenstellingen vermijden.
  • Investeer in de modernisering van stations en werk de openliggende werven af (zoals in Gent).
  • Investeer in de toegankelijkheid van de treinstellen voor mensen die slecht ter been zijn of aangewezen op een rolstoel of rollator. (In de Gentse regio kunnen rolstoelgebruikers maar in 8 van de 28 stations de trein nemen. Ze kunnen in geen enkel station zelfstandig de trein nemen.)
  • Investeer in Europese samenwerking bij de uitbouw van een netwerk aan snelle verbindingen en nachttreinen ter vervanging van korte afstandsvluchten.
  • Investeer in de afwerking van het Gewestelijk Express Netwerken (GEN) met bijkomende stations en een frequentie die de concurrentie met de wagen aankan.
  • Investeer in de uitbreiding van het netwerk over het hele grondgebied met lichte spoorwegen voor nieuwe verbindingen. Heropen stations langs de bestaande lijnen.